Turšija
Sastojci za turšiju:
4 kg povrća (kupus, kornišoni, šargarepa, karfiol, zeleni paradajz, žute paprike),
3 l vode,
7, 5 dl sirćeta od belog vina ili alkoholnog,
120 g soli,
150 g šećera,
1/2 kesice vinobrana,
3-4 lista lovora,
1 ren,
biber u zrnu.
Barene paprike
Sastojci za barene paprike:
5 kg žute i crvene paprike,
3 l vode,
500 ml vinskog sirćeta,
200 g soli,
250 g šećera,
1 kesica bibera u zrnu,
1/2 vezice peršuna,
po želji beli luk.
Kiseli krastavčići
Sastojci za kisele krastavčiće:
5 kg krastavca,
4 l vode,
1 l sirćeta (9%),
400 g šećera,
150 g soli,
1 konzervans,
1 vinobran,
beli luk,
lovorov list,
list celera.
Ajvar od pečenih paprika
Sastojci za domaći ajvar od pečenih paprika:
30 kg paprika,
400 ml ulja,
100ml vinskog sirćeta,
2-3 kašike šećera,
4 kašike soli.
Ceđeni sok od kokosa, pomorandže i breskve
Sastojci za ceđeni sok od kokosa, pomorandže i breskve:
1 osrednji kokos (samo "meso" oko 400g),
2 velike pomorandže,
2 breskve srednje veličine.
10 domaćih sokova koje morate probati
Domaći recepti za najbolje domaće sokove koje možete napraviti u svom domu. U zavisnosti od sezone možete napraviti domaći sok od zove, višnje, maline, kupine, borovnice, pomorandže, nane, grožđa, cvekle...
Sirup za sok od aronije
Sastojci za sok od aronije:
2 kg aronije,
1l vode,
1 kg šećera,
1 limun.
Sirup za sok od nane (mente)
Sastojci za sirup od nane (mente):
300 g sveže nane (mente),
5-6 kašika šećera,
3 kesice limuntusa,
3 l vode,
3 kg šećera.
Džem od jagoda bez šećera i konzervansa
Sastojci za Džem od jagoda bez šećera i konzervansa:
1 kg jagoda,
60 ml soka od limuna,
3 kašičice narendane kore od limuna,
70 g meda.
Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi
Sastojci za ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi:
1 osrednja cvekla (175 g),
2 lista crvenog kupusa (25 g),
3 šargarepe srednje veličine (180 g),
1/2 limuna (40 g),
1 pomorandža (130 g),
1/4 ananasa (220 g),
2 šake spanaća (50 g).