Naslovna Sastojci Beli luk

Posna jela sa sastojkom: beli luk

Usoljena riba na hilandarski način

Usoljena riba na hilandarski način

Riba koja se ostavlja za zimu, a ako su veliki ulovi, može da je bude i za nekoliko godina, vremenom toliko poprimi so, da se, pre pripremanja, mora držati, bar tri dana u vodi. Tada se izvadi, opere i očisti od soli, pošto su joj krljušti već skinute, pre soljenja. Interesantno je kako to rade u Hilandaru.
Tarana - hilandarski recept

Tarana

Po nazivu ovog jela, a kojim se služe hilandarski kuvari, moglo bi se pomisliti da je ovde reč o jelu od testa, međutim, za ovo izvanredno jelo, kao i sva jela u Hilandaru, jednostavno za pripremu, potrebna je riblja ikra, morska, a može i rečna. 
Hilandarska boranija recept

Hilandarska boranija

Žuta, široka boranija, oko 50 kg se najpre očisti od peteljki, dobro se opere i iseče popreko, na krupne komade. Očisti se potom i oko 5 kg crnog i dosta belog luka. Pripremi se, opere i isecka peršunovo lišće i sitno se iseče zreli paradajz.
Posna čorba od kiselog kupusa sa pečurkama

Posna čorba od kiselog kupusa sa pečurkama

Sastojci za posnu čorbu od kiselog kupusa sa pečurkama: 1 l rasola, 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 1 šargarepa, 1 koren peršuna, 3 lovorova lista, 1 glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 5 zrna bibera, 3 suve paprike.
Posna pašteta od oraha

Posna pašteta od oraha

Sastojci za posnu paštetu od oraha: 200 g mlevenih oraha, začin od povrća, so, biber, beli luk, senf, voda.
posna kisela corba od zelja recept

Posna kisela čorba od zelja

Sastojci za posnu kiselu čorbu od zelja: 1 kg zelja, 2 glavice crnog luka, 2 kašike brašna, 1 dl ulja, 1 kašičica aleve paprike, so, vinsko sirće, 4 čena belog luka.
Začinjeni krompir iz rerne recept

Začinjeni krompir iz rerne

Sastojci za začinjeni krompir iz rerne: 800 g krompira, 2 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 grančice ruzmarina, so, biber.
Hrskavi krompir iz rerne recept

Hrskavi krompir iz rerne

Sastojci za hrskavi krompir iz rerne: 1 kg krompira, 50 ml maslinovog ulja, čen belog luka, 50 g posnog margarina, 2 kašike timijana, 2 kašike vlašca, peršun, so.
tunjevina sa celerom recept

Tunjevina sa celerom

Sastojci za tunjevinu sa celerom: 4 stabljike celera, konzerva tunjevine u ulju (oko 300 g), 2 kašike kapara, 2 čena belog luka, 2 kašike posnog majoneza, hladno ceđeno maslinovo ulje, so, biber.
corba-od-kiselog-kupusa-sa-pecurkama recept

Posna čorba od kiselog kupusa sa pečurkama

Sastojci za kiseli kupus sa pečurkama: 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 1 šargarepa, 1 koren peršuna, 3 lovorova lista, 1 glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 6 zrna bibera, 3 suve paprike.

Najpopularniji recepti

marinirani smudj

10 načina za pripremu ribe koje morate probati

Ovu su recepti za pripremu ribe i morskih plodova na deset fenomenalnih načina: 10. Brancin sa povrćem 9. Hladne skuše 8. Marinirani smuđ 7. Šaran punjen orasima...
5 recepata za posne pizze koje morate probati

5 recepata za posne pizze koje morate probati

Pogledajte recepte za pet posnih pizza koje morate probati. Izabrali smo najbolje posne pizze za vas.
slatko od sljiva punjeno orasima

Vegetarijanska jela koja morate probati

U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.