Crno vino: Hrana, lek i otrov

399
- Advertisement -

Crno vino - Hrana, lek i otrov

Vino je hrana, lek i otrov – samo je pitanje doze, napisao je Paracelsus, najuticajniji švajcarski lekar iz 16. veka.

Kao i kod gotovo bilo koje hrane ili pića, velike doze vina mogu biti štetne za naše zdravlje, ali isto tako, umerene doze nam mogu biti i jako korisne.

Umerena konzumacija crnog vina donosi zdravstvene prednosti, a čaša crnog vina odlična je i za opuštanje nakon stresnog dana.

Naučnici su otkrili da su crna vina bogata flavonoidima najbolja za zdravlje.

Flavonoidi su najpoznatiji po svojim antioksidativnim svojstvima koja pomažu telu da se bori protiv kancerogenih, virusnih i alergijskih neprijatelja.

Doktori preporučuju da svaki dan popijete čašu vina uz ručak ili večeru, ali upozoravaju da ne smete preterati kada pijete „piće bogova“.

Crno vino je kompleksan proizvod koji sadrži nekoliko hiljada hemijskih spojeva, među kojima je najvažniji resveratrol. To je najjači antioksidans pronađen u prirodi čije je delovanje jače 1.000 puta od ostalih poznatih antioksidanasa. Taj molekul, koji se nalazi u značajnim količinama samo u crnom vinu, ima brojne pozitivne uticaje na kardiovaskularni sistem.

Prednosti umerene konzumacije crnog vina su brojne. Poboljšanje zdravlja srca i održavanje vitke linije su samo neke od njih.

Štiti srce

Antioksidansi u crnom vinu održavaju krvne žile fleksibilnim i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Crno vino je delotvorno gotovo kao i aspirin. Naime, mnogi ljudi uzimaju aspirin da bi zaštitili zdravlje krvožilnog sistema i srca, ali budite oprezni. Preterano uzimanje aspirina može naškoditi vašem srcu, zbog čega je čaša crnog vina sigurnija opcija.

Sprečava nastanak raka

Naučnici su ustanovili da jedna čaša crnog vina dnevno može značajno smanjiti rizik od nastanka raka. Takođe su ustanovili da resveratrol može sprečiti širenje ćelija raka, što je ključno za lečenje.

Snižava nivo holesterola

Prekomeran nivo lošeg holesterola može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, visoki krvni pritisak i srčani udar. Grožđe koje se koristi u proizvodnji crnog vina je prepuno vlakana. Istraživanje je pokazalo da crno vino kod zdravih osoba može smanjiti nivo lošeg holesterola za devet odsto, a kod osoba koje su godinama imale taj problem, smanjile su za 12 odsto.

Reguliše nivo šećera u krvi

Kora grožđa je bogat izvor resveratrola koji pomaže kod regulisanja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare. Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno unose resveratrol imaju niži nivo šećera u krvi. Resveratrol snižava nivo holesterola i sistolnog krvnog pritiska. Naučnici veruju da može podstaknuti oslobađanje insulina i povećati osetljivost tela na insulin.

Čuva mozak

Resveratrol se pokazao odličnim kod održavanja dobrog pamćenja. Sprečava stvaranje plaka koji uzrokuje nastanak Alchajmerove bolesti. Samo jedna čaša vina dnevno održaće u formi vaše pamćenje.

Jača imunitet

Antioksidansi u crnom vinu mogu ojačati imunitet i smanjiti rizik od prehlade. Crno vino može ubrzati lečenje infekcija i smanjiti nivo slobodnih radikala u telu koji su odgovorni za nastanak raznih upala i bolesti.

Podstiče mršavljenje

Crno vino sadrži piceatanol koji može sprečiti nakupljanje masnih ćelija. Čaša crnog vina dnevno može vas zaštititi od gojaznosti.

Francuski paradoks

Rodžer Korder, stručnjak za kardiovaskularne probleme, godinama je proučavao zdravstvene prednosti crnog vina. U svojoj knjizi  „The Wine Diet“ opisao je svoje otkriće koje je nazvao „francuski paradoks“. Naime, on se pitao zašto Francuzi imaju nižu stopu srčanih bolesti, uprkos tome što je njihova ishrana bila bogata mastima. Fokusirao je istraživanja na jugozapadnom deo Francuske, gdje ljudi imaju neverovatno dugačak životni vek. Otkrio je da ta regija proizvodi domaća vina koja sadrže najviše antioksidanata na svetu.

Cabernet sauvignon najbolji za zdravlje?

Jedno američko istraživanje pokazalo je kako antioksidansi iz opne crnog grožđa mogu sprečiti razvoj nekih tumora. Pozitivno dluju i na nervne ćelije, pa u borbi kod neuroloških bolesti kao što su Alzheimer i Parkins. Ako se pitate koje crno vino izabrati, najbogatiji flavonoidima pokazao se Cabernet Sauvignon, zatim ga slede Syrah i Pinot Noir.

Koliko vina je korisno za zdravlje?

Kad govorimo o konzumaciji vina blagotvornoj za zdravlje smatra se oko 2 čaše dnevno za muškarce i 1 za žene, ako računate da jedna ima oko 1,5 dcl vina. Više od tri čaše vina dnevno se ne preporučuje, štaviše može biti negativno za zdravlje, štetno uticati na jetru i nervni sistem, pa čak povisiti masnoću u krvi.

Osnovni podaci:
Crno vino
Naziv članka:
Crno vino
Opis:
Vino je hrana, lek i otrov - samo je pitanje doze, napisao je Paracelsus, najuticajniji švajcarski lekar iz 16. veka.
Autor:
- Advertisement -