Naslovna Sastojci Maslinovo ulje

Posna jela sa sastojkom: maslinovo ulje

Kako se pravi maslinovo ulje u Hilandaru?

Kako se pravi maslinovo ulje u Hilandaru?

Nekada davno, kada je hilandarsko brststvo brojalo više stotina monaha, masline su se s radošću i u molitvi, brale ručno. Stabala ima dosta. Sve su to potomci maslina Svetog Simeona i Svetog Save.
Riba na pirinču na hilandarski način

Riba na pirinču na hilandarski način

Očišćena riba iseče se na parčad, posoli i ostavi da malo odstoji. Za to vreme tava se namaže maslinovim uljem i u nju se stavlja opran, nekuvan pirinač.
Ćufte od dagnji na hilandarski način

Ćufte od školjki na hilandarski način

Iz mora se, u Hilandaru, rekoh – jede sve. Recimo, školjke koje Evangelis zove „petilides”- su ustvari dagnje koje se kupuju i ovde kod nas. Školjke se najpre dobro operu i očiste, a potom se stavljaju u vrelu vodu da se otvore.
Tarana - hilandarski recept

Tarana

Po nazivu ovog jela, a kojim se služe hilandarski kuvari, moglo bi se pomisliti da je ovde reč o jelu od testa, međutim, za ovo izvanredno jelo, kao i sva jela u Hilandaru, jednostavno za pripremu, potrebna je riblja ikra, morska, a može i rečna. 
Hilandarska boranija recept

Hilandarska boranija

Žuta, široka boranija, oko 50 kg se najpre očisti od peteljki, dobro se opere i iseče popreko, na krupne komade. Očisti se potom i oko 5 kg crnog i dosta belog luka. Pripremi se, opere i isecka peršunovo lišće i sitno se iseče zreli paradajz.
Začinjeni krompir iz rerne recept

Začinjeni krompir iz rerne

Sastojci za začinjeni krompir iz rerne: 800 g krompira, 2 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 grančice ruzmarina, so, biber.
Hrskavi krompir iz rerne recept

Hrskavi krompir iz rerne

Sastojci za hrskavi krompir iz rerne: 1 kg krompira, 50 ml maslinovog ulja, čen belog luka, 50 g posnog margarina, 2 kašike timijana, 2 kašike vlašca, peršun, so.
oslic sa povrcem recept

Oslić sa povrćem

Sastojci za oslić sa povrćem: 600 g fileta oslića, 4 velika paradajza, 4 glavice crnog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike seckanog svežeg peršuna, so, biber.
riblji specijalitet sa grejpom recept

Riblji specijalitet sa grejpom

Sastojci za riblji specijalitet sa grejpfrutom: 150 g fileta deverike bez kože, 150 g fileta bakalara bez kože, 150 g fileta brancina bez kože, 1 grejpfrut, 3 glavice mladog luka, 1 limun, veza vlašca, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber.
fileti brancina sa pomorandzom i limetom recept

Fileti brancina sa pomorandžom i limunom

Sastojci za filete brancina sa pomorandžom i limunom: 4 fileta brancina, 1 beli deo struka praziluka, 2 zelena limuna, 2 pomorandže, 2 struka mladog luka, 60 g posnog margarina, 100 ml riblje čorbe, 1 kašičica iseckanog vlašca, maslinovo ulje, so, biber.

Najpopularniji recepti

corba-od-sampinjona-sa-belim-vinom

10 posnih čorbi koje morate probati

Fenomenalni recepti za pripremu divnih posnih čorbi. Pogledajte deset najboljih
slavski-kolac

Posna jela za posnu slavu

Donosimo vam predlog slavskog menija za vašu posnu slavu. Posna jela za vašu posnu slavu možete pripremati i na neki drugi način, a na našem sajtu možete pronaći inspiraciju i posne recepte
slani krompir

10 posnih jela na vodi koje morate probati

Recepti za pripremu deset posnih jela na vodi koje morate probati. Ukoliko postite na vodi, pogledajte ove recepte