Naslovna Sastojci Peršun

Posna jela sa sastojkom: peršun

Oktopod (hobotnica) na hilandarski način recept

Oktopod na hilandarski način

Oktopod, pripremljen na hilandarski način omiljeno je jelo bratstva Hilandara. Gosti se sami ponude za pomoć u pripremi. Jer svakog oktopoda treba izlupati, odnosno o kamen udarati, bar četrdesetak puta. I to dok je još živ, takoreći odmah po vadjenju iz mora. U protivnom, ne može da se skuva.
Hilandarska boranija recept

Hilandarska boranija

Žuta, široka boranija, oko 50 kg se najpre očisti od peteljki, dobro se opere i iseče popreko, na krupne komade. Očisti se potom i oko 5 kg crnog i dosta belog luka. Pripremi se, opere i isecka peršunovo lišće i sitno se iseče zreli paradajz.
Zapečeni praziluk recept

Zapečeni praziluk

Praziluk se očisti i opere. Zadrži mu se samo beli deo. Potom se, bez rezanja, slaže jedan do drugog. Odozgo se pospe solju, seckanim peršunom, nalije se zejtin i vode toliko da praziluk ogrezne. Tek toliko da jelo ne zagori.
Posna čorba od kiselog kupusa sa pečurkama

Posna čorba od kiselog kupusa sa pečurkama

Sastojci za posnu čorbu od kiselog kupusa sa pečurkama: 1 l rasola, 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 1 šargarepa, 1 koren peršuna, 3 lovorova lista, 1 glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 5 zrna bibera, 3 suve paprike.
posna corba od kupusa ribanca

Posna čorba od kupusa ribanca

Sastojci za posnu čorbu od kupusa ribanca: 500 g kupusa ribanca, glavica crnog luka, kašika ulja, crvena paprika, 2 krompira, po kašičica slatke i ljute mlevene paprike, 250 ml povrtnog bujona, 2 karanfilića, list lorbera, prstohvat mlevenog kima, kašika seckanog peršuna, kašika posnog majoneza, so, biber.
Hrskavi krompir iz rerne recept

Hrskavi krompir iz rerne

Sastojci za hrskavi krompir iz rerne: 1 kg krompira, 50 ml maslinovog ulja, čen belog luka, 50 g posnog margarina, 2 kašike timijana, 2 kašike vlašca, peršun, so.
oslic sa povrcem recept

Oslić sa povrćem

Sastojci za oslić sa povrćem: 600 g fileta oslića, 4 velika paradajza, 4 glavice crnog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike seckanog svežeg peršuna, so, biber.
corba-od-kiselog-kupusa-sa-pecurkama recept

Posna čorba od kiselog kupusa sa pečurkama

Sastojci za kiseli kupus sa pečurkama: 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 1 šargarepa, 1 koren peršuna, 3 lovorova lista, 1 glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 6 zrna bibera, 3 suve paprike.
pikantne tikvice recept

Pikantne tikvice

Sastojci za pikantne tikvice: 3-4 tikvice srednje veličine, brašno i malo aleve paprike, 2-3 čena belog luka, 1 veza peršuna, šoljica ulja, 2 kašike sirćeta, origano, so.
ratatuj recept

Ratatuj

Sastojci za ratatuj: 500 g plavog patlidžana, 400 g paradajza, 500 g tikvica, nekoliko paprika (da nisu ljute), nekoliko glavica crnog luka, 1 čen belog luka, peršun, majoran, žalfija, so, biber, maslinovo ulje.

Najpopularniji recepti

posni-rolat-sa-sumskim-vocem

10 posnih slatkih rolata koje morate probati

Ovo su recepti za posne slatke rolate koje morate probati: 10. Rolat sa šumskim voćem 9. Rolat mačije oči 8. Francuski rolat 7. Rolat od suvog voća...
francuska salata

10 posnih salata koje morate probati

Ovo su recepti za pripremu deset posnih salata koje morate probati: 10. Salata od pasulja na kosovski način 9. Francuska salata 8. Salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom 7. Mornarska salata...
majonez posni

Posni majonez na tri načina

Za posni majonez potrebno je: belo vino, biber, gustin, jabukovo sirće, krompir, limun, senf, so, sojino mleko, ulje, voda