Naslovna Sastojci Ulje

Posna jela sa sastojkom: ulje

Usoljena riba na hilandarski način

Usoljena riba na hilandarski način

Riba koja se ostavlja za zimu, a ako su veliki ulovi, može da je bude i za nekoliko godina, vremenom toliko poprimi so, da se, pre pripremanja, mora držati, bar tri dana u vodi. Tada se izvadi, opere i očisti od soli, pošto su joj krljušti već skinute, pre soljenja. Interesantno je kako to rade u Hilandaru.
Oktopod (hobotnica) na hilandarski način recept

Oktopod na hilandarski način

Oktopod, pripremljen na hilandarski način omiljeno je jelo bratstva Hilandara. Gosti se sami ponude za pomoć u pripremi. Jer svakog oktopoda treba izlupati, odnosno o kamen udarati, bar četrdesetak puta. I to dok je još živ, takoreći odmah po vadjenju iz mora. U protivnom, ne može da se skuva.
Zapečeni praziluk recept

Zapečeni praziluk

Praziluk se očisti i opere. Zadrži mu se samo beli deo. Potom se, bez rezanja, slaže jedan do drugog. Odozgo se pospe solju, seckanim peršunom, nalije se zejtin i vode toliko da praziluk ogrezne. Tek toliko da jelo ne zagori.
Najukusnije posne kiflice recept

Najukusnije posne kiflice

Sastojci za najukusnije posne kiflice : 1 kg mekog brašna tip 400, 500 ml vode, 1 pakovanje (50g) svežeg kvasca, 3 pune kašike šećera, 1 kašika soli, 100 ml ulja, posni margarin, susam ili kim.
Posne kiflice sa orasima recept

Posne kiflice sa orasima

Sastojci za posne kiflice sa orasima: 300-400 g brašna, 200 ml mlake vode, 100 g posnog margarina, 1 kašičica sećera, malo soli, kockica kvasca, 200 g mlevenih oraha, šećera po želji, 1 kašika ulja.
Pohovani karfiol recept

Pohovani karfiol

Sastojci za pohovani karfiol: 1 glavica mladog karfiola, 40-50 g prezli, ulje, 200 g brašna, so, suvi začin, 1/4 pkesice praška za pecivo, 1/4 l kisele vode.
Posna torta sa makom

Posna torta sa makom

Sastojci za posnu tortu sa makom: 3 čaše (od 200 ml) brašna, 200 g maka, 2 čaše šećera, 1 čaša ulja, 2 čaše kisele vode, 1 prašak za pecivo. Fil: 2 čaše vode 400 g šečera 200 g posne čokolade 300 g mlevenih oraha 1/2 posnog margarina, 1 puding od čokolade, 3 kesice vanilin šećera.
posne perece recept

Posne perece

Sastojci za posne perece: 800 g brašna, kašičica soli, kašičica šećera, 2 šoljice ulja, 20 g kvasca, 1/2 l mlake vode, susam ili kim.
posna kisela corba od zelja recept

Posna kisela čorba od zelja

Sastojci za posnu kiselu čorbu od zelja: 1 kg zelja, 2 glavice crnog luka, 2 kašike brašna, 1 dl ulja, 1 kašičica aleve paprike, so, vinsko sirće, 4 čena belog luka.
posna sarma od vinovog lisca recept

Posna sarma od vinovog lista

Sastojci za posnu sarmu od vinovog lista: 30-40 vinovih listova, 1 šolja pirinča, 1 šargarepa (urendana), 1/2 kg crnog luka (iseckanog), ulje, 1 krompir (urendan), 50 g sojinih ljuspica (poparenih), 50 g suncokreta (samlevenog), so, biber, aleva paprika.

Najpopularniji recepti

Posna čorba od karfiola sa grizom na vodi recept

Najbolja posna jela na vodi

Pogledajte najbolja posna jela na vodi po našem izboru. Ovi posni recepti na vodi su za pripremu posnih jela na vodi od posnih supa i čorbi, preko posnih glavnih jela na vodi do posnih deserata na vodi.
posna-baklava

40 posnih jela za 40 dana posta

Riblji paprikaš: 1 kg sveže bele ribe, 5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke, 2 šargarepe iseckane na kolutice, 1/2 šolje graška, peršun, so, biber, ulje.
klijanje deteline

6 načina za pripremu sirove hrane

Ovaj vid posne ishrane je veoma zdrav i zbog toga što sadrži niz korisnih vitamina, minerala i drugih sastojaka, koji regulišu razmenu materija u ljudskom organizmu