Zelena boranija sa krompirom se priprema na sledeći način:
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno naseckan crni luk, da dobije staklastu strukturu.
Dodati na kocke naseckan krompir, uliti par kašika vode i nastaviti sa dinstanjem, na umerenoj temperaturi, dok krompir malo ne omekša.
Dodati očišćenu i na manje komade isečenu boraniju, zatim umešati paradajz sa ili bez kožice (kako ko voli), prethodno isečen na komade, pa uliti vode toliko da svi sastojci budu pokriveni.
Kuvati na umerenoj temperaturi 15-20 minuta, dok svi sastojci ne smekšaju.
Po ukusu dodati biljne začine, kuvati još 2-3 minuta pa skloniti sa grejne ploče.
Sastojci za posni rolat od kajsija:
200 g šećera,
0,5 dl vode,
300 g mlevenog keksa,
150 g seckanih sušenih kajsija,
150 g seckane čokolade,
200 g margarina,
kesica vanilin šećera,
100 g šećera u prahu.