Postan podvarak s pirinčem
Sastojci za postan podvarak s pirinčem:
veća glavica kiselog kupusa,
3 glavice crnog luka,
2 kašike pirinča,
kašičica slatke ili ljute mlevene paprike,
2-3 lista lorbera,
250 ml ulja,
čen belog luka,
biber u zrnu,
so po ukusu.
Posna štrudla sa makom ili orasima
Sastojci za posnu štrudlu sa makom ili orasima:
Za testo:
400 g brašna,
80 g margarina,
60 g šećera,
2,5 dl mlake pouljene vode,
kora od limuna,
20 g kvasca,
so.
Fil za štrudlu sa makom:
300 g maka,
2 dl mlake pouljene vode,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kašičica cimeta,
rum po želji,
kora od limuna.
Fil za štrudlu sa orasima:
500 g oraha,
100 g šećera,
2 dl mlake pouljene vode,
80 g suvog grožđa,
cimet,
rum,
šećer u prahu za posipanje.
Novogodišnja posna torta
Posna torta za Novu godinu se priprema na sledeći način:
500 g jabuka,
10 kom šljiva iz slatka,
500 g kristal šećera,
3 velike kašike slatka od šumskih jagoda,
10 kom kajsija iz slatka,
8 breskvi iz slatka,
4 velike kašike slatka od malina,
250 g seckanog badema,
3 kašičice sitno seckane kore od pomorandže,
oblande.
Losos u sosu od pomorandže
Sastojci za lososa u sosu od pomorandže:
1 kg fileta lososa,
50 ml maslinovog ulja,
3 kašike limunovog soka,
so, biber.
Za sos:
300 ml pomorandžinog soka,
80 g luka,
30 g ulja,
250 ml biljne pavlake (npr. Gran Cucina),
20 g kapra,
1 kašičica gustina,
1 kašičica narezane pomorandžine kore,
1/2 kašičice belog bibera,
1 kašika mešavine suvih začina.
Som u sosu od povrća
Sastojci za soma u sosu od povrća:
400 g fileta soma,
2 kašike maslinovog ulja,
2 šargarepe,
1 koren peršuna,
1 crni luk,
1 koren celera,
2 paradajza,
1-2 feferona,
1 paprika,
so,
biber,
peršunov list,
supa od povrća.
Zapečeni hleb sa povrćem
Sastojci za zapečeni hleb sa povrćem:
8 kriški integralnog hleba,
1 zelena paprika,
1 manja tikvica,
2 paradajza,
1 kašičica seckanog vlašca,
1 čen belog luka,
100 g biljnog sira (od soje),
1 manja ljuta papričica,
so,
biber,
maslinovo ulje.
Posna pita od spanaća i šampinjona
Sastojci za posnu pitu od spanaća i šampinjona:
500 g gotovih kora za pitu,
300 g spanaća,
200 g šampinjona,
100 g praziluka,
150 g biljnog sira (od soje),
ulje,
so.
Posni medeni kolačići
Sastojci za posne medene kolačiće:
2 kašike meda,
200 g lešnika,
200 g šećera,
80 g margarina,
200 g čokolade.
Posni beli minjoni
Sastojci za posne bele minjone:
350 g šećera,
1 dl vode,
120 g margarina,
200 g mlevenog keksa,
200 g mlevenih oraha,
300 g šećera u prahu,
malo vode.
Punjeni krompir na vodi
Sastojci za punjeni krompir:
2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.