Posni dinstani šampinjoni sa crnim lukom
Sastojci za posne dinstane šampinjone sa crnim lukom:
400g šampinjona,
1 veliki crni luk,
1 šolja vode,
so po ukusu,
biber po ukusu.
Posni kuvani proso sa pečurkama i spanaćem
Sastojci za posni kuvani proso sa pečurkama i spanaćem:
1 šolja prosa,
2 šolje vode,
200g pečuraka (šampinjona),
2 šake svežeg spanaća,
so po ukusu,
biber po ukusu.
Posni krompir sa pečurkama i belim lukom
Sastojci za posni krompir sa pečurkama i belim lukom:
500 g krompira (oljuštenog i isečenog na kolutove),
200 g šampinjona (opranih i iseckanih),
3 čena belog luka (sitno iseckana),
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun ili korijander za posipanje (opciono).
Posni rižoto sa spanaćem
Sastojci za posni rižoto sa spanaćem:
1 šolja integralnog pirinča,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
2 šolje svežeg spanaća,
4 šolje posnog povrćnog bujona,
1/2 šolje belog vina (opciono),
2 kašike posnog biljnog margarina,
so i biber po ukusu,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike posnog sira (opciono).
Posni dinstani paradajz sa belim lukom
Sastojci za posni dinstani paradajz sa belim lukom:
6-8 srednjih paradajza,
4 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica sušenog origana,
1 kašičica sušenog bosiljka,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju (opciono).
Posni rolat od patlidžana sa humusom
Sastojci za posni rolat od patlidžana sa humusom:
Rolat:
2 srednja patlidžana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju (opciono).
Humus:
1 konzerva leblebija (oko 400g),
2 kašike tahinija (susamova pasta),
2 čena belog luka,
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
voda (po potrebi za prilagođavanje teksture).
Posne grilovane tikvice sa belim lukom
Sastojci za posne grilovane tikvice sa belim lukom:
4 srednje velike tikvice,
3 kašike maslinovog ulja,
3 čena belog luka,
sok od jednog limuna,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posne dinstane špargle sa paradajzom
Sastojci za posne dinstane špargle sa paradajzom:
500g špargli,
2 kašike maslinovog ulja,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
2 crvene paprike,
400g paradajza,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posni čips od slatkog krompira
Sastojci za posni čips od slatkog krompira:
2 veća slatka krompira,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1/2 kašičice dimljene paprike (opciono, za dodatnu aromu).
Posne marinirane pečurke
Sastojci za posne marinirane pečurke:
500g svežih pečuraka,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
1 šolja vode,
1/2 šolje sirćeta (jabukovo ili belo sirće),
1/4 šolje maslinovog ulja,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
1 kašičica senfa,
1/2 kašičice origana,
1/2 kašičice suvog bosiljka,
prstohvat crnog bibera.