Đuveč sa ribom
Sastojci za đuveč sa ribom:
300 g ulja,
200 g pirinča,
1 kg ribe,
1 kg crnog luka,
aleva paprika,
so,
biber,
vegeta.
Posne pogačice
Sastojci za posne pogačice:
po 100 g raženih, ovsenih, sojinih, pšeničnih i ječmenih pahuljica,
kisela voda,
crni luk (ili praziluk),
beli luk,
konzerva tunjevine,
začini po izboru (so, biber, kurkuma, peršun, majčina dušica, senf, kečap…)
povrće po izboru seckano na kockice (šargarepa, krompir, tikvice, keleraba, paprika, plavi paradajz, rotkva, blitva, spanać, sremuš…)
brašno ili prezle.
Postan podvarak s pirinčem
Sastojci za postan podvarak s pirinčem:
veća glavica kiselog kupusa,
3 glavice crnog luka,
2 kašike pirinča,
kašičica slatke ili ljute mlevene paprike,
2-3 lista lorbera,
250 ml ulja,
čen belog luka,
biber u zrnu,
so po ukusu.
Posna štrudla sa makom ili orasima
Sastojci za posnu štrudlu sa makom ili orasima:
Za testo:
400 g brašna,
80 g margarina,
60 g šećera,
2,5 dl mlake pouljene vode,
kora od limuna,
20 g kvasca,
so.
Fil za štrudlu sa makom:
300 g maka,
2 dl mlake pouljene vode,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kašičica cimeta,
rum po želji,
kora od limuna.
Fil za štrudlu sa orasima:
500 g oraha,
100 g šećera,
2 dl mlake pouljene vode,
80 g suvog grožđa,
cimet,
rum,
šećer u prahu za posipanje.
Novogodišnja posna torta
Posna torta za Novu godinu se priprema na sledeći način:
500 g jabuka,
10 kom šljiva iz slatka,
500 g kristal šećera,
3 velike kašike slatka od šumskih jagoda,
10 kom kajsija iz slatka,
8 breskvi iz slatka,
4 velike kašike slatka od malina,
250 g seckanog badema,
3 kašičice sitno seckane kore od pomorandže,
oblande.
Losos u sosu od pomorandže
Sastojci za lososa u sosu od pomorandže:
1 kg fileta lososa,
50 ml maslinovog ulja,
3 kašike limunovog soka,
so, biber.
Za sos:
300 ml pomorandžinog soka,
80 g luka,
30 g ulja,
250 ml biljne pavlake (npr. Gran Cucina),
20 g kapra,
1 kašičica gustina,
1 kašičica narezane pomorandžine kore,
1/2 kašičice belog bibera,
1 kašika mešavine suvih začina.
Som u sosu od povrća
Sastojci za soma u sosu od povrća:
400 g fileta soma,
2 kašike maslinovog ulja,
2 šargarepe,
1 koren peršuna,
1 crni luk,
1 koren celera,
2 paradajza,
1-2 feferona,
1 paprika,
so,
biber,
peršunov list,
supa od povrća.
Zapečeni hleb sa povrćem
Sastojci za zapečeni hleb sa povrćem:
8 kriški integralnog hleba,
1 zelena paprika,
1 manja tikvica,
2 paradajza,
1 kašičica seckanog vlašca,
1 čen belog luka,
100 g biljnog sira (od soje),
1 manja ljuta papričica,
so,
biber,
maslinovo ulje.
Posna pita od spanaća i šampinjona
Sastojci za posnu pitu od spanaća i šampinjona:
500 g gotovih kora za pitu,
300 g spanaća,
200 g šampinjona,
100 g praziluka,
150 g biljnog sira (od soje),
ulje,
so.