Sastojak: kruška
Cedjeni sok od kupina, kivija, kruške i ananasa
Sastojci za sok od kupina, kivija, kruške i ananasa:
1 šolja kupina (ili 150 g),
1 kivi,
1 osrednja kruška,
1/4 ananasa,
10 listića nane.
Džem od krušaka i ruzmarina
Sastojci za džem od krušaka i ruzmarina:
8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki
2 kašičice sitno rendane kore limuna
125 ml sveže ceđenog limunovog soka
3 šolje šećera
šolja meda
2 kašike seckanog lista ruzmarina.
Sok od kupina, kivija, kruške i ananasa
Sastojci za sok od borovnice, kivija, kruške i ananasa:
1 šolja borovnica (ili 150 g),
1 kivi,
1 osrednja kruška,
1/4 ananasa,
10 listića nane.
Kašasti sok od krušaka
Sastojci za kašasti sok od krušaka:
10 kg zrelih krušaka,
1 kg šećera,
2 limuna,
3 l vode.
Ceđeni sok od jabuke, kruške, šargarepe, celera i mirođije
Sastojci za ceđeni sok od jabuke, kruške, šargarepe, celera i mirođije:
1 jabuka,
1 kruška,
4 šargarepe,
1 mladika celera,
2 mladike mirođije
1 kašika meda.
Sok od jabuka, krušaka i dunja
Sastojci za sok od jabuka, krušaka i dunja:
1 kg jabuka,
1 kg krušaka,
1 kg dunja,
1 kg šargarepe,
1,5 kg šećera,
voda.
Voćni kompot Sibir
Sastojci za Voćni kompot Sibir:
300 g krušaka,
300 g jabuka,
100 g suvih šljiva,
300 g bresaka,
manja konzerva ananasa,
2 kašike ruma,
200 g šećera,
30 g mlevenih oraha,
6 klinčića,
štapić cimeta.
Kruška
Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju najpre na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka
Aromatične kruške
Za aromatične kruške potrebno je: 3 kruške,
2 karanfilića,
1 kašičica cimeta,
pola kašičice muskantnog oraha,
2 kašike margarina,
1,5 dl soka od pomorandže,
4 kašike žutog šećera
Kuvano vino sa voćem
Sastojci za kuvano vino sa voćem:
1,5 dl crvenog vina,
1,5 dl svežeg soka od pomorandže,
1,5 supena kašika meda,
štapić cimeta,
2 karanfilića,
1 kruška (oljuštena, bez semenki i presečena na pola),
4 suve smokve,
12 suvih kajsija,
1 jabuka očišćena i isečena na kriške.