Sastojak: kukuruzno brašno
Najbolja posna jela na vodi
Pogledajte najbolja posna jela na vodi po našem izboru. Ovi posni recepti na vodi su za pripremu posnih jela na vodi od posnih supa i čorbi, preko posnih glavnih jela na vodi do posnih deserata na vodi.
Zlatiborski kačamak
Sastojci za posni zlatiborski kačamak:
200 g belog kukuruznog brašna,
100 g heljdinog brašna,
2 veze samoniklog zelja,
150 g spanaća,
kašičica začina,
kašika marinade (beli luk i peršun u ulju),
kašičica svežeg vlašca (ili suvog ako nema svežeg),
so,
biber,
ulje.
Mediteranski hleb s pivom
Sastojci za mediteranski hleb s pivom:
600 g belog pšeničnog brašna,
400 g belog kukuruznog brašna,
kašičica soli,
300 ml piva,
250 g posnog margarina,
kesica i po praška za pecivo,
malo origana,
100 g seckanih maslina.
16 posnih slanih pita koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu 16 najboljih posnih slanih pita. Pogledajte koje su to posne slane pite koje morate probati
Posni krekeri sa semenkama
Sastojci za posne krekere sa semenkama:
2 dl (1 čaša) palente (može i kukuruzno brašno ili mix brašna po želji),
2 dl (1 čaša) pečenog semenja (suncokret, susam, lan, maslačak po želji),
300 ml prokuvane vode,
1 dl ulja (izbor ulja po želji),
so po ukusu.
Posna španska pita
Sastojci za posnu špansku pitu:
200 g posnog biljnog sira,
1 šoljica ulja,
1 šoljica brašna,
1 šoljica kukuruznog brašna,
1 prašak za pecivo,
100 g crvene paprike,
100 g zelenih maslina,
1 šoljica kisele vode,
soli po ukusu.
Rustik posni bezglutenski kolač s makom i bananom
Sastojci za rustik posni bezglutenski kolač s makom i bananom:
2 čaše (2,5dl) finog kukuruznog brašna,
1 čaša heljdinog brašna,
1 čaša žutog šećera,
1 čaša mlevenog maka,
1 kesica vanilin šećera,
1 kesica praška za pecivo,
½ čaše ulja,
3 čaše kisele vode,
1 banana,
1 kašičica mlevenog đumbira,
1 kašičica mlevenog cimeta.
Zeljanik sa kukuruznim brašnom
Sastojci za zeljanik sa kukuruznim brašnom:
600 g kukuruznog brašna,
500 g zelja, koprive ili spanaća,
1 šolja ulja,
so,
1 prašak za pecivo.
Posna projara sa lukom
Sastojci za posnu projaru sa lukom:
3 vezice mladog crnog luka,
800 g kukuruznog brašna,
1 šolja ulja,
so,
mlaka voda po potrebi.
Boza
Sastojci za bozu:
1 kg neprosejanog kukuruznog brašna,
10 l mlake vode,
10 g rastopljenog pivarskog kvasca,
šećer prema potrebi.