Sastojak: limun
Posna bistra riblja supa
Sastojci za posnu bistru riblju supu:500g sveže ribe (brancin, orada),1 glavica crvenog luka,2 šargarepe,4 čena belog luka,1 limun,100ml belog vina,maslinovo ulje,so, biber.
Ukusni morski plodovi sa avokadom
Sastojci za ukusne morske plodove sa avokadom:2 avokada,100g škampa,100g surimi štapića,100g školjki,4 kašike posnog sira,1 kašičica senfa,1-2 kašičice limunovog soka,mirođija,selen,biber,nekoliko kriški limuna.
Posne rolnice sa ribom
Sastojci za posne rolnice sa ribom:1–2 pečene paprika,200g pečenog oslića,½ crnog luka,1/ 4 limuna,2–3 masline,prstohvat morske soli i bibera,1–2 kašike maslinovog ulja.
Pečeni smuđ iz rerne
Sastojci za pečenog smuđa iz rerne:
dva smuđa,
dva čena belog luka,
jedna kašičica morske soli,
jedan limun,
jedna veza peršunovog lista,
grančica ruzmarina,
malo bibera,
malo maslinovog ulja.
Mediteranska skuša punjena senfom i začinima
Sastojci za mediteransku skušu punjenu senfom i začinima:2 skuše,2 kašičice senfa, 3 kašike maslinovog ulja,3 čena belog luka,1 limun,1/2 veze peršuna,200ml belog vina.
Posno jelo sa boranijom
Sastojci za posno jelo sa boranijom:2 tegle boranije,1 glavica luka,2 šargarepe,3 kašike konzerviranog paradajza,2 kašike brašna,1 kašika aleve paprike,1/2 šoljice maslinovog ulja,1/2 veze peršuna,1/2 veze mirođije,3 - 4 čena belog luka,voda,limun,so,biber - po ukusu.
Pohovana ikra u marinadi
Sastojci za pohovanu ikru u marinadi:1/2kg ikre (rečne ribe/losos pastrmka),za pohovanje brašno,1 veza peršuna,3 čena belog luka,3 kašike maslinovog ulja,3 kašike limunovog soka,4 kriške limuna,ulje za prženje.
Posna kremasta salata od celera
Sastojci za posnu kremastu salatu od celera:400g korena celera,2 kisele jabuke,1 limun,100g oraha,200g posnog majoneza,so i biber.
Posna baklava sa orasima i cimetom
Sastojci za posnu baklavu sa orasima i cimetom:500g kora za pitu,200g mlevenih oraha,3-4 kašike suvog grožđa,1 kašičica cimeta u prahu,200g šećera,2 kesice vanilin šećera,sok od 1 limuna.
Posni kolač sa makom i glazurom od limuna
Sastojci za posni kolač sa makom i glazurom od limuna:200g maka,tri šolje brašna,dve šolje vode,dve šolje šećera,šolja ulja,jedan prašak za pecivo.Za glazuru od limuna:sok od dva limuna,200g šećera u prahu.