Sastojak: mirođija
Skuša sa paradajzom
Sastojci za skušu sa paradajzom:
8 srednjih glavica crnog luka,
8 paradajza srednje veličine,
4 skuše,
šećer,
so,
biber,
mirođija,
peršun,
ulje,
limun.
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Posni rižoto od ovasa
Sastojci za posni rižoto od ovasa:
1250 g ovasa,
vezica mladog luka ili praziluk,
2 rendane šargarepe,
komad rendanog celera,
paprika iseckana na kockice,
morska so,
ulje,
prstohvat mirođije,
2 kašike suncokreta,
2 kašike golice.
Posne sarmice od blitve sa nanom
Za sarmice od blitve potrebno je: 1 kg blitve,
1 velika šargarepa (rendana),
400 g paradajza (rendanog),
250 g pirinča,
1 kašika mirođije,
1 glavica crnog luka,
maslinovo ulje,
so,
biber,
nana,
vegeta
Rolnice od haringe
Sastojci za rolnice od haringe:
6 haringi,
2,5 dl belog vina,
1,25 dl sirćeta,
1 glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1 praziluk,
biber u zrnu,
lovorov list,
bobice kleke,
mirođija,
timijan,
kiseli krastavci.
Francuska riblja čorba
Sastojci za francusku riblju čorbu:
750 g ribe,
500 g dagnji,
2 živa raka (oko 500 g),
3 velike glavice crnog luka,
2 korena praziluka,
3 čena belog luka,
1 veza peršuna,
1 dl maslinovog ulja,
1/2 kašičice majčine dušice,
1/2 kašičice mirođije,
1 list lovora,
1 komadić kore od pomorandže,
2 kesice šafrana,
1/2 l belog vina,
biber,
so.
Posne sarmice od blitve
Sastojci za posne sarmice od blitve:
2 šolje pirinča,
3 veze mladog luka ili 3 manje glavice crnog luka,
250 g šampinjona,
listovi blitve,
so,
biber,
vegeta,
kašičica ljutog ajvara,
mirođija,
belo vino.
Restovani losos
Sastojci za restovani losos:
500 g lososa,
250 g bukovača,
200 g prokelja,
limun,
pomorandža,
mirođija,
ulje,
so,
mleveni crni biber.
Posne tikvice sa pirinčem
Posne tikvice sa pirinčem se pripremaju na sledeći način:
Tikvice za punjenje se oljušte, izdube kašikom, operu i ostave da se ocede.
Oljušti se dosta crnog luka, sitno isecka i stavi u tavu, sa maslinovim uljem, da se malo izdinsta.
Posna salata sa krastavcem i kukuruzom
Sastojci za posnu salatu sa krastavcem i kukuruzom:
250 g smrznutog kukuruza šećerca,
1 krastavac,
vezica sveže mirođije,
maslinovo ulje,
malo soka od limuna,
so.