Sastojak: oblanda
Posna oblanda sa orasima
Sastojci za posnu oblandu sa orasima:
4 lista oblande,
500 g mlevenih oraha,
500 g šećera,
sok od pola limuna,
kakao.
40 posnih jela za 40 dana posta
Riblji paprikaš: 1 kg sveže bele ribe,
5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke,
2 šargarepe iseckane na kolutice,
1/2 šolje graška,
peršun,
so,
biber,
ulje.
Posne bele štangle sa žele bombonama
Sastojci za posne bele štangle sa žele bombonama:
500 g šećera,
100 g seckanih oraha,
100 g žele bombona,
2 štangle čokolade,
brašno po potrebi,
2 veće oblande.
Posni rolat sa kokosom
Sastojci za posni rolat sa kokosom:
2 lista oblande
Za prvi fil:
1 dl vode,
200 g šećera,
150 g margarina,
200 g kokosovog brašna.
Za drugi fil:
2 dl vode,
200 g šećera,
150 g margarina,
300 g mlevenog keksa,
kakao (2 kašike).
Za glazuru:
100 g crne čokolade,
50 g margarina.
Solunske štanglice
Sastojci za solunske štanglice:
1/2 kg šećera,
sok od 1 limuna,
sok od 4 pomorandže,
1 kg jabuka,
strugana kora od 1 pomorandže,
250 g badema,
2 table oblande.
Posni slani rolat
Sastojci za posni slani rolat:
2 veća lista oblande,
manja glavica luka,
pola struka praziluka,
500 g šampinjona,
300 g posnog majoneza,
150 g biljnog kačkavalja,
100 g susama,
400 g ajvara,
ulje,
so,
biber.
Posne kakao oblande
Sastojci za posne kakao oblande:
600 g šećera,
250 g margarina,
300 g keksa,
2 kašike kakaoa,
kesica vanilin šećera,
4 lista oblande.
Posne oblande sa smokvama
Sastojci za posne oblande sa smokvama:
200 g seckanih smokvi,
250 g šećera,
250 g mlevenih oraha,
malo vode,
2 kašike ruma,
dva lista oblandi.
Posne ajvar štanglice
Sastojci za posne ajvar štanglice:
Kora:
1 dcl kisele vode,
1 dcl piva,
8 kašika brašna,
4 kašike ajvara,
1/2 kašičice soli,
1 kašičica praška za pecivo.
Za fill:
200 g krekera,
125 g margarina,
0,5 dcl vode,
Posna oblanda sa tunjevinom
Sastojci za posnu oblandu sa tunjevinom:
1 list oblande,
2 konzerve tunjevine,
100 g kukuruza šećerca,
3 veća kisela krastavčića,
2 kašike preprženog susama,
100 g margarina,
so,
biber,
kečap.