Sastojak: paradajz
Posni punjeni paradajz leblebijama
Sastojci za posni punjeni paradajz leblebijama:
6 velikih paradajza,
200 g kuvanih leblebija,
1 crni luk (sitno iseckan),
1 čen belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
1 kašičica kumina,
svež peršun za dekoraciju,
so i biber po ukusu.
Posna čorba od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu čorbu od paradajza i spanaća:
400 g svežih paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza),
100 g svežeg spanaća,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 šargarepa, rendana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 l povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
1 kašičica origana ili bosiljka,
sok od pola limuna.
Posni čili sa kukuruzom i bundevom
Sastojci za posni čili sa kukuruzom i bundevom:
400 g bundeve, isečene na kocke,
1 konzerva kukuruza (oko 200 g),
1 konzerva crvenog pasulja (oko 400 g), ispranog i oceđenog,
1 crveni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 konzerva paradajza iseckanog (400 g),
1 kašika mlevene paprike (ili čili praha, po ukusu),
1 kašičica kumina,
1 kašika maslinovog ulja,
500 ml povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež korijander za dekoraciju (po želji).
Posna supa od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu supu od paradajza i spanaća:
500 g svežeg paradajza (ili 400 g konzerviranog paradajza),
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
100 g svežeg spanaća,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju (po želji).
Posni punjeni paradajz kuskusom i povrćem
Sastojci za posni punjeni paradajz kuskusom i povrćem:
6 velikih paradajza,
100 g kuskusa,
1 mala tikvica, sitno iseckana,
1 crvena paprika, sitno iseckana,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
200 ml povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju.
Posni paprikaš sa krompirom
Sastojci za posni paprikaš sa krompirom:
1 kg krompira (isečenog na kocke),
1 crveni luk (sitno seckan),
2 šargarepe (isečene na kolutiće),
2 crvene paprike (isečene na trakice),
2 paradajza (oljuštena i iseckana),
2 čena belog luka (sitno seckana),
1 kašika aleve paprike,
1 kašičica suvog začina (so, biber, peršun),
3 kašike maslinovog ulja,
1 litar povrćnog bujona.
Posni pečeni paradajz punjen povrćem
Sastojci za posni pečeni paradajz punjen povrćem:
6 većih paradajza,
1 crvena paprika,
1 tikvica,
1 šargarepa,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
100 g kuvanog pirinča,
1 kašičica origana,
so i biber po ukusu,
svež peršun za ukrašavanje.
Posna kuskus salata sa povrćem i limunom
Sastojci za posnu kuskus salatu sa povrćem i limunom:
1 šolja kuskusa,
1 šolja ključale vode,
1 krastavac, iseckan,
1 paradajz, iseckan,
1 crvena paprika, iseckana,
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
sveži bosiljak ili peršun po ukusu,
so i biber po ukusu.
Posna tortilja sa meksičkom salatom
Sastojci za posnu tortilju sa meksičkom salatom:
4 velike tortilje,
1 konzerva crnog pasulja (ispranog i oceđenog),
1 šolja kukuruza (svežeg ili iz konzerve),
1 crvena paprika (iseckana na kockice),
1 avokado (iseckan na kockice),
1 mala crvena lukovica (sitno iseckana),
1 šolja seckanog paradajza (možete koristiti čeri paradajz),
sok od 1 limete,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži korijander ili peršun za dekoraciju (po želji),
ljuti sos ili jalapeno papričice (po želji).
Posna margarita pica
Sastojci za posnu margarita picu:
Za testo:
2 šolje brašna,
1 kašičica sušenog kvasca,
1/2 kašičice šećera,
3/4 šolje tople vode,
1/2 kašičice soli,
2 kašike maslinovog ulja.
Za preliv:
1/2 šolje paradajz sosa,
2 sveža paradajza (isečena na tanke kolutove),
1/2 šolje biljne mocarele ili sira od indijskih oraha,
svež bosiljak,
maslinovo ulje za prelivanje,
so i biber po ukusu.