POSNA JELA SA SASTOJKOM: prašak za pecivo
Božićna česnica
Sastojci za Božićnu česnicu:
1 kg brašna,
so,
voda,
prašak za pecivo (na vrh noža).
Kraljevska posna torta
Sastojci za kraljevsku posnu tortu:
Za biskvit:
300 g oštrog brašna,
100 g badema,
200 g šećera,
1 kesica praška za pecivo,
2 ravne kašike kakao praha,
1 kašičica cimeta,
1 kesica (burbon) vanilin šećera,
6 kašika džema od kajsija (ili šljiva),
3 dl vode,
100 g crne (posne) čokolade.
Posna snikers torta
Sastojci za posnu snikers tortu:
Za koru I i III (mere za jednu koru):
200 g brašna,
1 prašak za pecivo,
5 kašika šećera,
50 g mlevenog neslanog kikirikija,
2 dl kisele vode,
0,5 dl ulja.
Za koru II:
200 g brašna,
1 prašak za pecivo,
5 kašika šećera,
50 g mlevenog neslanog kikirikija,
2 dl kisele vode,
0,5 dl ulja,
2 rebra posne čokolade.
Posna torta sa pomorandžom i čokoladom
Sastojci za posnu tortu sa pomorandžom i čokoladom:
Za koru:
1 srednja pomorandza,
450 g brašna,
1 prašak za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
50 g mlevenih oraha,
100 ml ulja,
5 dl gaziranog soka od pomorandže.
Posna torta trostruki užitak
Sastojci za posnu tortu trostruki užitak:
Za koru:
6 kašika kristal šećera,
50 ml ulja,
1 dl kisele vode,
4 kašike prženih, mlevenih lešnika,
150 g brašna,
1 prašak za pecivo.
Posne ruske kape
Sastojci za posne ruske kape:
Za jednu koru:
200 g brašna,
10 kašika šećera,
1 prašak za pecivo,
2 dl kisele vode,
0,5 dl ulja,
2 pune kašike kakao praha.
Posna šerbet torta
Sastojci za posnu šerbet tortu:
6 kašika šećera + 350 g šećera,
100 g seckanih oraha,
200 g mlevenih oraha,
kašika praška za pecivo,
šolja ulja,
brašna prema potrebi,
200 g posnog margarina,
7 štangli posne čokolade.
Posna lenja pita na vodi
Sastojci za posnu lenju pitu na vodi:
2 šolje brašna,
2 šolje griza,
1 šolja šećera,
1 prašak za pecivo,
šećer u prahu za posipanje.
Za fil:
1,5 kg rendanih jabuka,
1 šolja šećera,
1 kafena kašičica cimeta,
rendana kora 1 limuna,
1 vanil šećer.
Najbolja posna jela na vodi
Pogledajte najbolja posna jela na vodi po našem izboru. Ovi posni recepti na vodi su za pripremu posnih jela na vodi od posnih supa i čorbi, preko posnih glavnih jela na vodi do posnih deserata na vodi.
Najbolje riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
razna riba (poželjno je imati šarana 20%, pastrmke 10%, ostalo su kvalitetnije ciprinide kao što su plotica, klen, škobalj, mrena, od drugih vrsta može som, grgeč...).