Petrovski post

Petrovski post

Za vernike Srpske pravoslavne crkve (SPC) 12. juna 2017. godine počinje Petrovski post, koji će trajati do Petrovdana, 12. jula.
vaznesenje gospodnje spasovdan

Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan. Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova).
sveti nikola letnji

Sveti Nikola letnji

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.
tri stabla poucna prica

Tri stabla

Kada se ne ostvaruju vaše molitve, ili vam nešto ne ide od ruke, znajte da Gospod Bog ima plan za vas. Ako Mu verujete, On će vam dati velike darove. Svako stablo dobilo je što je htelo, samo ne onako kako je zamislilo.
frizer i bog prica pravoslavlje

Kako to da Bog postoji a toliko zla ima na svetu?

Jedan čovek je otišao kod frizera da se ošiša i obrije. Kako je frizer počeo da radi, počeli su razgovarati. Razgovarali su o mnogo stvari i o različitim temama, da bi se na kraju dotakli i teme Boga.
pravoslavne molitve molitvenik

Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom

Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo.
djurdjevdan-sveti-georgije-djordje

Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Georgija (Đorđa) - Đurđevdan. Đurđevdan je jedna od najčešćih slava, koje se slave u Srbiji. Posle Božića, Đurđevdan koji se proslavlja 6. maja, je praznik sa najviše običaja.
Velika subota

Velika subota

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, Veliku subotu ili Strasnu subotu, hrišćanski praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Had
Vaskrs

Vaskrs

Vaskrs ili Uskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.
Veliki četvrtak

Veliki četvrtak

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika, jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne sedmice, kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -