Posni kolači

Posni kolačiPosni kolači – recepti je zbirka svih recepata za posne kolače na sajtu posnajela.rs koja će vam pomoći da napravite bilo koji posni kolač za vreme posta, ali i svim drugim danima.

Posni kolači su ukusni i zdravi kolači koji se prave bez upotrebe mleka, jaja i drugih namirnica životinjskog porekla. Ovi kolači su idealni za vegane, vegetarijance ili za ljude koji paze na ishranu i žele da unose manje kalorija.

Ovi kolači mogu biti jednako ukusni kao i oni koji se prave sa mlekom i jajima, ako se koriste prave namirnice i pravi recepti. Na primer, banane su odlična zamena za jaja u kolačima jer daju potrebnu vlagu i vezuju sastojke zajedno. Kokosovo mleko se često koristi umesto mleka i daje kolačima bogat i kremast ukus.

Osim toga, posni kolači mogu biti i zdraviji od običnih kolača jer se često koriste zdravije alternative za šećer i brašno. Med, javorov sirup, agava sirup ili kokosov šećer su odlične zamene za beli šećer i daju kolačima prirodan i blag ukus.

Kokosovo brašno, bademovo brašno ili integralno brašno se često koriste umesto belog brašna. To čini kolače bogatijim vlaknima i hranljivijim.

Posni kolači su takođe idealni za osobe koje pate od alergija ili intolerancije na mleko i jaja. Mnogi ljudi ne mogu da konzumiraju ove namirnice zbog njihovog negativnog uticaja na organizam.  Posni kolači su izvrsna alternativa koja se lako priprema i ne zahteva posebne veštine u kuhinji.

U svakom slučaju, posni kolači su sjajan način da uživate u slatkišima bez osećaja krivice. Sa širokim izborom ukusnih recepata dostupnih na internetu, lako je pronaći omiljeni posni kolač koji će zadovoljiti vaš apetit. I to bez obzira na vaše prehrambene navike ili restrikcije.

Posni kolač od batata

Posni kolač od batata

Sastojci za posni kolač od batata: 2 velika batata, 200g brašna, 100g šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice cimeta, 1/4 kašičice muškatnog oraščića, 1/4 kašičice soli, 80ml biljnog ulja, 100ml biljnog mleka (npr. bademovo, sojino), 1 kašika javorovog sirupa ili agave, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 50g seckanih oraha ili lešnika (opciono).
Posni kinder bueno kolač

Posni kinder bueno kolač

Sastojci za posni kinder bueno kolač: Kora: 200 g posnih keksića (npr. integralni posni keksići), 100 g biljnog margarina (otopljenog). Fil: 200 g posne čokolade, 200 g krema od lešnika, 100 g posnog krem sira (npr. posni tofu sir), 100 ml posnog mleka (npr. bademovo mleko). Dekoracija: 50 g lešnika (naseckanih), 50 g posne čokolade (npr. posna tamna čokolada).
Posni čizkejk sa malinama

Posni čizkejk sa malinama

Sastojci za posni čizkejk sa malinama: Kora: 200 g posnog keksa (npr. posni integralni keks), 80 g biljnog margarina (otopljenog). Fil: 500 g posnog sira (npr. posni tofu sir), 200 g posnog jogurta (npr. sojin jogurt), 100 g smeđeg šećera ili zaslađivača po želji, 2 kašike gustina ili kukuruznog brašna, sok i kora od jednog limuna, 200 g malina (sveže ili smrznute).
Posna krempita

Posna krempita

Sastojci za posnu krempitu: Za koru: 1 šolja brašna, 1 šolja sojinog jogurta, 1/4 šolje ulja, 1/2 šolje šećera, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli. Za krem: 2 šolje posnog mleka, 1/2 šolje šećera, 1/4 šolje kukuruznog skroba, prstohvat soli, 1 kašičica vanilin šećera. Za glazuru: 1/2 šolje šećera u prahu, 1-2 kašike soka od limuna, seckani bademi ili orašasti plodovi za dekoraciju (opciono).
Posni mafini sa bundevom i bananama

Posni mafini sa bundevom i bananama

Sastojci za posne mafine sa bundevom i bananama:1 banana,150g pečene bundeve,15g lanenog semena,15g konopljinog brašna (ili drugo po izboru),15g konopljinog proteina, 15g kakao,25g urmi,posna čokolada.
Posni mafini sa bundevom

Posni mafini sa bundevom

Sastojci za posne mafine sa bundevom:100g brašna,5g praška za pecivo,1/2 kašičice soli,cimet,đumbir,muskatni oraščić,4 kašike maslinovog ulja,3 kašike meda,3/4 šolje bundeve, izgnječene u pire.
Posni kolač sa bananama i limunom

Posni kolač sa bananama i limunom

Sastojci za posni kolač sa bananama i limunom:2 šolje brašna,1 kašičica praška za pecivo,1/2 kašičice sode bikarbone,prstohvat soli,1/2 šolje ulja,1 šolja smeđeg šećera,3 zrele banane, sok i korica od 1 limuna,1 kašičica ekstrakta vanile.Za glazuru:1 šolja šećera u prahu,sok od pola limuna.
Posni kolač sa bademom

Posni kolač sa bademom

Sastojci za posni kolač sa bademom:Za testo:1 šolja badema (najbolje je koristiti sirove bademe),1 šolja brašna (posnog, po mogućstvu integralnog),1/2 šolje smeđeg šećera,prstohvat soli,1 kašičica praška za pecivo,1/4 šolje ulja (kokosovo ulje ili ulje po vašem izboru),1/4 šolje vode,1 kašičica ekstrakta vanile.Za preliv:1/4 šolje bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka),1/4 šolje smeđeg šećera,1/4 šolje kokosovog ulja,1 kašičica ekstrakta vanile.
Posni kolačići od leblebija

Posni kolačići od leblebija

Sastojci za posne kolačiće od leblebija:500g pečenih leblebija,100g pšeničnog belog brašna,100g šećera,200g nekog džema ili još bolje marmelade,2dl vode (ili više po potrebi),1 kesica praška za pecivo,1 kašičica cimeta,1 kašičica đumbira u prahu,½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića.
Posni kolač sa makom i višnjama

Posni kolač sa makom i višnjama

Sastojci za posni kolač sa makom i višnjama:400g brašna100g mlevenog maka150g višanja bez koštice200g šećera1 kesica praška za pecivo1 kesica vanilin šećera4dl vode1,5dl ulja.
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -