Posni kolači

Posni kolačiPosni kolači – recepti je zbirka svih recepata za posne kolače na sajtu posnajela.rs koja će vam pomoći da napravite bilo koji posni kolač za vreme posta, ali i svim drugim danima.

Posni kolači su ukusni i zdravi kolači koji se prave bez upotrebe mleka, jaja i drugih namirnica životinjskog porekla. Ovi kolači su idealni za vegane, vegetarijance ili za ljude koji paze na ishranu i žele da unose manje kalorija.

Ovi kolači mogu biti jednako ukusni kao i oni koji se prave sa mlekom i jajima, ako se koriste prave namirnice i pravi recepti. Na primer, banane su odlična zamena za jaja u kolačima jer daju potrebnu vlagu i vezuju sastojke zajedno. Kokosovo mleko se često koristi umesto mleka i daje kolačima bogat i kremast ukus.

Osim toga, posni kolači mogu biti i zdraviji od običnih kolača jer se često koriste zdravije alternative za šećer i brašno. Med, javorov sirup, agava sirup ili kokosov šećer su odlične zamene za beli šećer i daju kolačima prirodan i blag ukus.

Kokosovo brašno, bademovo brašno ili integralno brašno se često koriste umesto belog brašna. To čini kolače bogatijim vlaknima i hranljivijim.

Posni kolači su takođe idealni za osobe koje pate od alergija ili intolerancije na mleko i jaja. Mnogi ljudi ne mogu da konzumiraju ove namirnice zbog njihovog negativnog uticaja na organizam.  Posni kolači su izvrsna alternativa koja se lako priprema i ne zahteva posebne veštine u kuhinji.

U svakom slučaju, posni kolači su sjajan način da uživate u slatkišima bez osećaja krivice. Sa širokim izborom ukusnih recepata dostupnih na internetu, lako je pronaći omiljeni posni kolač koji će zadovoljiti vaš apetit. I to bez obzira na vaše prehrambene navike ili restrikcije.

Posni kolač od čokolade i avokada

Posni kolač od čokolade i avokada

Sastojci za posni kolač od čokolade i avokada: 2 avokada, zrela, 1/2 šolje kakao praha, 1/2 šolje kokosovog ulja, rastopljenog, 1/2 šolje javorovog sirupa ili agave, 1 kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 1 šolja bademovog brašna.
Posni kolač sa borovnicama i čokoladom

Posni kolač sa borovnicama i čokoladom

Sastojci za posni kolač sa borovnicama i čokoladom: 2 šolje brašna, 1 šolja šećera, 1/2 šolje kakao praha, 1 kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/2 šolje biljnog ulja, 1 šolja biljnog mleka (sojino, bademovo, ovseno), 1 šolja svežih borovnica, 2 kivija, oljuštena i isečena na kockice, 1/2 šolje tamne čokolade, iseckane na komadiće, 1 kašika vanilinog ekstrakta, prstohvat soli.
Posni kolač od šargarepe

Posni kolač od šargarepe

Sastojci za posni kolač od šargarepe: 2 šolje rendane šargarepe, 1 šolja integralnog brašna, 1/2 šolje brašna, 1 šolja smeđeg šećera, 1/2 šolje biljnog ulja, 1 šolja biljnog mleka, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica cimeta, 1/2 kašičice đumbira u prahu, prstohvat soli, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/2 šolje seckanih oraha (opciono), 1/2 šolje suvog grožđa (opciono).
Posni kolač sa ananasom

Posni kolač sa ananasom

Sastojci za posni kolač sa ananasom: 1 konzerva ananasa u komadima (oko 400 g), 250 g brašna, 200 g šećera, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/4 kašičice soli, 1 kašičica cimeta, 100 ml biljnog ulja, 200 ml mineralne vode, 100 g kokosovog brašna.
Posni kolač sa kokosom i višnjama

Posni kolač sa kokosom i višnjama

Sastojci za posni kolač sa kokosom i višnjama: 200 g brašna, 100 g kokosovog brašna, 200 g šećera, 1 kesica praška za pecivo, 200 ml biljnog mleka (kokosovo, bademovo, sojino), 100 ml ulja, 200 g višanja (mogu biti sveže ili smrznute, odmrznute), 1 kašičica vanilinog šećera, prstohvat soli.
Posna pita sa limunom

Posna pita sa limunom

Sastojci za posnu pitu sa limunom: Za koru: 200 g mlevenog keksa (posnog), 100 g margarina (posnog), otopljenog. Za fil: 250 ml kokosovog mleka, 100 g šećera, sok i rendana kora od 2 limuna, 2 kašike kukuruznog skroba, 1 kašičica vanilin šećera.
Posni kolač sa makom i orasima

Posni kolač sa makom i orasima

Sastojci za posni kolač sa makom i orasima: 250 g brašna, 200 g šećera, 1 kesica praška za pecivo, 100 g mlevenog maka, 100 g mlevenih oraha, 200 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili drugo), 100 ml biljnog ulja, 1 kašika ekstrakta vanile, prstohvat soli.
Posne galete sa bananom

Posne galete sa bananom

Sastojci za posne galete sa bananom: 1 šolja brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 1 kašika šećera, 1 šolja biljnog mleka (npr. bademovo, sojino), 1 zrela banana, izgnječena, 2 kašike biljnog ulja, 1 kašičica vanilinog ekstrakta.
Posni čizkejk sa višnjama

Posni čizkejk sa višnjama

Sastojci za posni čizkejk sa višnjama: Za koru: 200 g posnog keksa, 100 g margarina. Za fil: 400 g posnog krem sira (ili tofu sira), 200 ml kokosove pavlake (ili posnog biljnog jogurta), 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 2 kašike limunovog soka. Za preliv: 300 g višanja (sveže ili zamrznute), 50 g šećera, 1 kašika gustina, 100 ml vode.
Posni kolač sa orasima i suvim šljivama

Posni kolač sa orasima i suvim šljivama

Sastojci za posni kolač sa orasima i suvim šljivama: 1 šolja brašna, 1 šolja mlevenih oraha, 1 šolja suvih šljiva, sitno iseckanih, 1/2 šolje smeđeg šećera, 1/2 šolje biljnog ulja (suncokretovo, kokosovo, itd.), 1 šolja biljnog mleka (bademovo, sojino, ovseno, itd.), 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica cimeta, 1/2 kašičice muškatnog oraščića, prstohvat soli.
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -