Naslovna Pravoslavlje Pravoslavni praznici

Pravoslavni praznici

pravoslavni praznici, praznici, crveno slovo, praznici u pravoslavlju

vaznesenje gospodnje spasovdan

Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan. Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova).
sveti nikola letnji

Sveti Nikola letnji

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.
djurdjevdan-sveti-georgije-djordje

Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Georgija (Đorđa) - Đurđevdan. Đurđevdan je jedna od najčešćih slava, koje se slave u Srbiji. Posle Božića, Đurđevdan koji se proslavlja 6. maja, je praznik sa najviše običaja.
Velika subota

Velika subota

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, Veliku subotu ili Strasnu subotu, hrišćanski praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Had
Vaskrs

Vaskrs

Vaskrs ili Uskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.
Veliki četvrtak

Veliki četvrtak

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika, jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne sedmice, kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.
cveti ulazak isusa hrista u jerusalim

Cveti

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Cveti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim. Cveti se slave dan posle Lazareve subote, Vrbice
lazareva-subota-vrbica

Lazareva subota (Vrbica)

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje.
blagovesti

Blagovesti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najradosnijih dana u hrišćanstvu - Blagovesti, dan kada se arhangel Gavrilo ukazao Bogorodici donoseći joj radnosnu vest da će roditi Isusa Hrista.
Sveti Nikola Nikoljdan

Sveti Nikola – Nikoljdan

Sveti Nikola - Nikoljdan je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -