POSNA JELA SA SASTOJKOM: grgeč
Najbolje riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
razna riba (poželjno je imati šarana 20%, pastrmke 10%, ostalo su kvalitetnije ciprinide kao što su plotica, klen, škobalj, mrena, od drugih vrsta može som, grgeč...). Dakle poenta je odabrati što ukusnije vrste, mada u principu može da se radi sa svakom ribom (stvar ukusa),
sojine mrvice ≤ 8%,
crni luk 10%,
beli luk u prahu 1 kafena kašičica (3-4 g) po 1 kg ribe,
slatka aleva paprika 5-8 g / 1 kg,
ljuta aleva paprika ≤ 3 g / 1 kg,
beli biber ≤ 3 g / 1 kg,
prašak za pecivo ½ kafene kašičice na 1-2 kg ribe,
maslinovo ulje ≤ 70 ml / 1 kg,
kisela voda 50 ml /1 kg,
so - 1,5 -1,8%,
belo brašno 1-2 supene kašike na 1 kg smese,
začini - stvar ličnog izbora između bosiljka ruzmarina i peršuna, mada je ukus i bez ovih začina odličan (moj favorit je bosiljak).