Sastojak: sirće
Posni sendvič sa vrganjima
Sastojci za posni sendvič sa vrganjima:300g pečuraka (vrganja),1 paradajz,2 čena belog luka ili prstohvat belog luka u prahu,1 plavi patlidžan,sirće , so, peršun, bosiljak,4 zemičke od integralnog brašna/tost hleb.
Posna salata od šargarepe sa peršunom i pinjolima
Sastojci za posnu salatu od šargarepe sa peršunom i pinjolima:
oko 500g šargarepe (4-5 srednjih),
1 velika crvena paprika,
1/2 ili cela ljuta papričica,
sveži peršun (oko 45-50g listića),
oko 20g pinjola ili badema ili semenki.
Za preliv:
4 supene kašike maslinovog ulja,
1.5-2 kašike jabukovog ili belog vinskog sirća,
so, biber,
začini po želji.
Posni hleb od spelte i semenki
Sastojci za posni hleb od spelte i semenki:1 kockica kvasca,450 ml mlake vode,500 g brašna od krupnika ili integralnog pšeničnog brašna,50 g semenki suncokreta,50 g susama,50 g semenki lana,2 kašičice soli,2 kašike voćnog (jabukovog) sirćeta ili kvasa,malo vode.
Posna salata sa azuki pasuljem
Sastojci za posnu salatu sa azuki pasuljem:
150g azuki pasulja,
450g kukuruza šećerca,
2 glavice crvenog luka,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
1 žuta paprika,
1/2 praziluka,
so, sirće, ulje, peršun.
Hleb od fermentisane kinoe i konoplje
Sastojci za hleb od fermentisane kinoe i konoplje:
300g semena bele kinoe,
200g oljuštenog semena konoplje,
1l mlake vode za natapanje,
190ml mlake vode (za pečenje i fermentaciju),
1 kašika soka od limuna,
1 kašika sirćeta,
9g soli.
Prhke posne kiflice sa džemom
Sastojci za prhke posne kiflice sa džemom: 1.5dl tople vode, 1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta, 1 prašak za pecivo, 1.8dl ulja, oko 500g namenskog brašna, gušći džem, 100g prah šećera, 1 kesica vanilin šećera.
Posni trouglići sa ajvarom
Sastojci za posne trougliće sa ajvarom: 200g pšeničnog brašna, 100g belog kukuruznog brašna, 1/2 kockice kvasca - 20g, 1 kašičica meda, 2 kašičice soli, 100ml maslinovog ulja , 1/2 kesice praška za pecivo,nekoliko kapi jabukovog sirćeta, malo obične vode - za kvasac, 200ml kisele vode - treba vam toliko vode da testo bude nelepljivo i meko.
Posna Mimoza salata
Sastojci za posnu Mimoza salatu: 2 veća kuvana krompira, 300g posnog majoneza, 3 kuvane šargarepe, 100g praziluka, 300g kupusa, 1 čen belog luka, sirće, so, biber, ulje.
Luk punjen pasuljem
Sastojci za luk punjen pasuljem: 10 glavica crnog luka, 150g sitnog pasulja, 1 šargarepa, 200g paradajza, 2 čena belog luka, 1 kašičica sirćeta, peršun, mešavina začina, biber.
Punjeni šampinjoni
Sastojci za punjene šampinjone:
1 kg šampinjona,
5 kašika sirćeta,
100 g kukuruza šećerca,
100 g graška,
100 g sitno seckane šargarepe,
100 g pirinča,
1 veza peršuna,
1 glavica crnog luka,
5 kašika ulja.