POSNA JELA SA SASTOJKOM: beli luk
Posna sarma sa pšenicom i orasima
Sastojci za posnu sarmu sa pšenicom i orasima: 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa, 2 veće glavice crnog luka, 2 srednja struka praziluka, 4 veće šargarepe, 2 srednja krompira, 160g pirinča, 150g crvene soje, 3 veća čena belog luka, 1 vezica peršuna, 4 kašike suvih pšeničnih klica, 100g mlevenih oraha, 50g korena celera, 3cm svežeg korena đumbira, 100ml pasiranog paradajza, 2 kašike aleve paprike, 1 kašičica mlevenog bibera, 4 kašičice suvog biljnog začina.
Posna pasta sa patlidžanom i karamelizovanim lukom
Sastojci za posnu pastu sa patlidžanom i karamelizovanim lukom: 3 okrugla manja patlidžana, 1 okrugla tikvica, 1,5 crveni luk, 4 čena belog luka, šaka svežeg bosiljka, 3 velika paradajza, 500g paste, pola šolje vina, maslinovo ulje, so, biber, ljuta paprika, kašika suvog peršuna, 1 kašika gustina, 1 kašičica šećera, posni kačkavalj.
Posna krem čorba od bundeve i krompira
Sastojci za posnu krem čorbu od bundeve i krompira: 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 450g očišćene bele bundeve, 100g praziluka, 30g mladog crnog luka, 3-4 čena belog luka, 400g očišćenog krompira, 60g šargarepe, so i mleveni crni biber, 1 kašičica suvog začina.
Posni gulaš sa šampinjonima
Sastojci za posni gulaš sa šampinjonima: 500g šampinjona, 2 glavice crnog luka, 1 šargarepa, 1 čen belog luka, 1 sveža babura paprika (može i zamrznuta), ulje, suvi začin, so i biber, peršun, 2 kašike paradajz pelata ili 1dl soka od paradajza.
Fileti oslića u marinadi od senfa
Sastojci za filete oslića u marinadi od senfa: 1kg oslić fileta, 100g senfa, 200ml belog vina, 5ml maslinovog ulja, sok iz dva veća limuna, 1 puna kašičica soli, pola kašičice bibera, 1 kašičica suvog timijana, 2 kašike svežeg peršunovog lista, 6-7 čena belog luka.
Faširane sojine šnicle
Sastojci za posne faširane sojine šnicle: 150g ljuspica soje, 100g prosušenog hleba, 2 šargarepe,1 glavica crnog luka, 1 krompir, 2 čena belog luka, 200g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 1 kašika vegete, 1/2 kašičice mlevenog bibera, soli po ukusu, ulje za prženje.
Falafel iz rerne
Sastojci za falafel iz rerne: 1 šolja sirovih leblebija, 1 glavica seckanog crnog luka, 2 čena seckanog belog luka, 2 kašičice slatke paprike, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog kumina, čili, biber, peršunov list, korijander, 1-2 kašike brašna, ulje.
Posne njoke u kremastom sosu od spanaća
Sastojci za posne njoke u kremastom sosu od spanaća: 400g krompira, 100g brašna + još po potrebi, 1/4 kašičice muskantnog oraha, kašičica soli. Za sos: 1 crni luk, 2 čena belog luka, 250g očišćenog svežeg spanaća, 2 kašike brašna, 1 šoljica belog vina, 2 šoljice vode, 50g sirovog indijskog oraha, 1 kašika soja sosa, so, biber.
Zapečene lignje sa krompirom
Sastojci za zapečene lignje sa krompirom: 1kg neočisćenih lignji, 1kg krompira, 1 veci luk, 1 veća šargarepa, 2-3 čena belog luka, 1dl paradajz soka, 1-1,5 dl vina, so, biber, maslinovo ulje.
Posne ćufte sa orasima i hlebom
Sastojci za posne ćufte sa orasima i hlebom: 3 kriške hleba, 150g mlevenih oraha, 2 čena belog luka, so, vegeta, biber (po želji), aleva paprika, 1 glavica crnog luka, 500ml pasiranog paradajza, 4 kašike ulja, voda po potrebi.