Sastojak: voda
Posne bombice od šargarepe, dunja i jabuka
Sastojci za posne bombice od šargarepe, dunja i jabuka:500g šećera,200ml vode,2 vanilin šećera,2 limuna,500g šargarepe,250g dunja,250g jabuka,mleveni orasi, posna čokolada, kristal šećer.
Posni brusketi sa pesto sosom
Sastojci za posne bruskete sa pesto sosom:Za pesto sos:2 šolje svežeg spanaća,1/2 šolje posnih pečenih badema,2 čena belog luka, 1/4 šolje posnog maslinovog ulja,1 kašika soka od limuna,so i biber po ukusu,voda po potrebi.Za bruskete:1 baguette hleb (ili drugi hleb),2 čena belog luka, oguljena i prepolovljena,maslinovo ulje za premazivanje,sveži peršun ili bosiljak za dekoraciju.
Posne sarme sa pečurkama
Sastojci za posne sarme sa pečurkama:1 šolja pirinča,2 šolje vode,1 kašika maslinovog ulja,1 crni luk, sitno iseckan,2 čena belog luka,2 šolje sitno šampinjona ili drugih pečuraka,1/2 šolje pasiranog paradajza,1 kašičica sušenog origana,so i biber po ukusu,1 glavica kiselog kupusa (ili kisela zelena paprika).
Posna pica sa tofu sirom
Sastojci za posnu picu sa tofu sirom:Za testo:2 šolje brašna,1 kesica suvog kvasca,1 kašičica šećera,1/2 kašičice soli,2/3 šolje tople vode,2 kašike maslinovog ulja.Za tofu sir:1/2 bloka (oko 200g) posnog tofua, izmrvljenog,2 kašike limunovog soka,1 kašika maslinovog ulja,1/2 kašičice sušenog origana,so i biber po ukusu.Za premaz i nadev:1/2 šolje posne paradajz paste,1/2 kašičice sušenog origana,1/2 kašičice sušenog bosiljka,so i biber po ukusu,povrće po izboru (npr. paradajz, paprika, crni luk, masline).
Posni kroketi od oslića
Sastojci za posne krokete od oslića:500g fileta oslića,2 mlada crna luka,150g pirinča,350ml tople vode, 50g kukuruza šećerca,450g mediteranske mešavine,1 pečena crvena paprika,3 čena belog luka,2 kašike limunovog soka,1/2 kašičice suvog bosiljka,morska so, biber, suvi začin.
Posna gužvana baklava sa lešnicima
Sastojci za posnu gužvanu baklavu sa lešnicima:tanke kore za baklavu,pečeni lešnik,gazirana voda,ulje,posni margarin,500g šećera,400ml vode,2 vanil šećera,sok od pola limuna.
Posni kolač sa bademom
Sastojci za posni kolač sa bademom:Za testo:1 šolja badema (najbolje je koristiti sirove bademe),1 šolja brašna (posnog, po mogućstvu integralnog),1/2 šolje smeđeg šećera,prstohvat soli,1 kašičica praška za pecivo,1/4 šolje ulja (kokosovo ulje ili ulje po vašem izboru),1/4 šolje vode,1 kašičica ekstrakta vanile.Za preliv:1/4 šolje bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka),1/4 šolje smeđeg šećera,1/4 šolje kokosovog ulja,1 kašičica ekstrakta vanile.
Posna pica sa koprivom
Sastojci za posnu picu sa koprivom:250g brašna,2 kašike maslinovog ulja,1/2 kašičice soli,1.5dl mlake vode.Za nadev:400g posnog kačkavalja,200g paradajz pelata usitnjenog,100g šampinjona,100g barene koprive,so, biber (po ukusu),1 kašičica bosiljka.
Posni kolačići od leblebija
Sastojci za posne kolačiće od leblebija:500g pečenih leblebija,100g pšeničnog belog brašna,100g šećera,200g nekog džema ili još bolje marmelade,2dl vode (ili više po potrebi),1 kesica praška za pecivo,1 kašičica cimeta,1 kašičica đumbira u prahu,½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića.
Posni kolač sa makom i višnjama
Sastojci za posni kolač sa makom i višnjama:400g brašna100g mlevenog maka150g višanja bez koštice200g šećera1 kesica praška za pecivo1 kesica vanilin šećera4dl vode1,5dl ulja.