POSNA JELA SA SASTOJKOM: so
Najukusnije posne kiflice
Sastojci za najukusnije posne kiflice:
1 kg mekog brašna tip 400,
500 ml vode,
1 pakovanje (50g) svežeg kvasca,
3 pune kašike šećera,
1 kašika soli,
100 ml ulja,
posni margarin,
susam ili kim.
Posne kiflice sa orasima
Sastojci za posne kiflice sa orasima:
300-400 g brašna,
200 ml mlake vode,
100 g margarina sa sobne temperature,
1 kašičica sećera,
malo soli,
kockica kvasca,
200 g mlevenih oraha,
šećera po želji za mešanje sa orasima,
1 kašika ulja.
Posna kisela čorba od zelja
Sastojci za posnu kiselu čorbu od zelja:
1 kg zelja,
2 glavice crnog luka,
2 kašike brašna,
1 dl ulja,
1 kašičica aleve paprike,
so,
vinsko sirće,
4 čena belog luka.
Posna sarma od vinovog lista
Sastojci za posnu sarmu od vinovog lista:
30-40 vinovih listova,
1 šolja pirinča,
1 šargarepa (urendana),
1/2 kg crnog luka (iseckanog),
ulje,
1 krompir (urendan),
50 g sojinih ljuspica (poparenih),
50 g suncokreta (samlevenog),
so,
biber,
aleva paprika.
Postan kačamak sa crnim lukom
Sastojci za postan kačamak sa lukom:
1/2 kg kukuruznog brašna,
2 glavice crnog luka,
1 l vode,
prstohvat soli.
Posno ćufte od pasulja
Sastojci za posno ćufte od pasulja:
pasulj,
ulje,
praziluk,
so,
biber.
Postan hleb sa bananama i bademima
Sastojci za postan hleb sa bananama i bademima:
1 ipo šolja brašna,
tri četvrtine šolje ovsenih pahuljica,
pola šolje smeđeg šećera,
pola kašičice soli,
1 ipo kašičica suvog kvasca,
pola šolje badema,
prstohvat muskatnog oraščića,
1 kašičica cimeta,
četvrtina šolje ulja,
3 i po zrele banane.
Posna čorba od kupusa ribanca
Sastojci za posnu čorbu od kupusa ribanca:
500 g kupusa ribanca,
glavica crnog luka,
kašika ulja,
crvena paprika,
2 krompira,
po kašičica slatke i ljute mlevene paprike,
250 ml povrtnog bujona,
2 karanfilića,
list lorbera,
prstohvat mlevenog kima,
kašika seckanog peršuna,
kašika posnog majoneza,
so,
biber.