POSNA JELA SA SASTOJKOM: so
Posne palačinke u bademovom mleku
Sastojci za posne palačinke u bademovom mleku: mineralna voda, ulje, brašno, so, prašak za pecivo, mleveni orasi, šećer, vanilin šećer, orasi, suvo grožđe, brusnice, cimet, muskantni orah.
Posna slana štrudla
Sastojci za posnu slanu štrudlu:
Za testo:
pola kockice kvasca,
na vrh noža praška za pecivo,
kašičica šećera,
200 ml mineralne vode,
50 ml maslinovog ulja,
kašičica soli,
oko 500 g brašna.
Za nadev:
400 g šampinjona,
150 g posnog kačkavalja,
1 kašika posnog margarina za mazanje,
50 g posnog majoneza.
Posna pita sa prazilukom
Sastojci za posnu pitu sa prazilukom:
250 g kukuruznog brašna,
250 g pšeničnog brašna,
1 kesica praška za pecivo,
2 struka praziluka,
2 čaše kisele vode,
pola čaše ulja,
so,
biber.
Posne sarmice od zelja sa sojinim ljuspicama
Sastojci za posne sarmice od zelja sa sojinim ljuspicama:
zelje,
2 glavice crnog luka,
1 mladi beli luk,
2 šargarepe,
sojine ljuspice,
pirinač,
so,
biber,
vegeta,
povrtna kocka za supu,
aleva paprika,
ulje,
posna pavlaka neutralna.
Posne pljeskavice od tikvica
Sastojci za posne pljeskavice od tikvica:
3 tikvice,
so,
mladi luk,
beli luk,
posni kačkavalj,
crni luk,
griz,
brašno,
biber,
vegeta.
Pirinač na manastirski način
Sastojci za pirinač na manastirski način:
1,5 šolja pirinča,
1 glavica crnog luka,
1 veća crvena ili zelena paprika,
10 crnih maslina,
1 šargarepa,
2 kašike paradajz pirea,
1 manja tikvica,
150 g pečuraka,
so,
100 ml ulja,
peršun,
1 kašika suve nane.
Posne projice
Sastojci za posne projice:
5 šoljica (male kafene) mineralne vode,
3 šoljice ulja,
1 kašičica soli,
1 pecivo,
1 veća (sitno narendana) šargarepa,
100 g (1 puna šaka) spanaća ili blitve,
5 šoljica brašna,
3 šoljice griza,
150 g posnog kačkavalja (po želji).
Postan slatki kupus na vodi
Sastojci za postan slatki kupus na vodi:
pola glavice kupusa,
šargarepa,
100 ml soka od paradajza,
voda,
so,
brašno,
aleva paprika.
Posni krekeri sa pivom ili belim vinom
Sastojci za posne krekere sa pivom:
4 čaše brašna tip 400,
2 čaše kukuruznog brašna,
1 čaša piva ili belog vina,
so,
pola praška za pecivo,
malo više od pola čaše ulja.
Posni burek
Sastojci za posni burek: 500 g tankih kora, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 400 g šampinjona, 3 kašike ulja, so, biber, suvi začin. Za premaz kora: 300 ml kisele vode, 100 ml ulja