Sastojak: so
Posna proja sa tofuom
Sastojci za posnu proju sa tofuom:
200 g kukuruznog brašna,
100 g pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo,
200 g tofua (izdrobljen),
100 ml biljnog mleka (sojino ili bademovo),
50 ml maslinovog ulja,
1 šargarepa (narendana),
1 kašičica soli,
prstohvat bibera,
1 kašika semenki suncokreta (opciono).
Posni punjeni paradajz leblebijama
Sastojci za posni punjeni paradajz leblebijama:
6 velikih paradajza,
200 g kuvanih leblebija,
1 crni luk (sitno iseckan),
1 čen belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
1 kašičica kumina,
svež peršun za dekoraciju,
so i biber po ukusu.
Posna čorba od bundeve i šargarepe
Sastojci za posnu čorbu od bundeve i šargarepe:
500 g bundeve (isečene na kocke),
3 srednje šargarepe (isečene na kolutove),
1 veći crni luk (sitno iseckan),
2 čena belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
1 l povrćnog bujona,
1 kašičica đumbira u prahu (opciono),
so i biber po ukusu,
1 kašika limunovog soka,
svež peršun za dekoraciju.
Posni pire od karfiola i spanaća
Sastojci za posni pire od karfiola i spanaća:
1 srednja glavica karfiola (oko 500 g),
100 g svežeg spanaća,
2 čena belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml biljnog mleka (bademovo, sojino ili ovseno),
so i biber po ukusu,
prstohvat muskatnog oraščića (opciono),
svež peršun za dekoraciju (opciono).
Posni burgeri od crvenog pasulja
Sastojci za posne burgere od crvenog pasulja:
400 g kuvanog crvenog pasulja (ili 1 konzerva),
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 šargarepa, rendana,
1 kašika paradajz pirea,
2 kašike ovsenih pahuljica,
1 kašika brašna,
1 kašičica kumina,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje.
Posni pečeni šampinjoni sa belim lukom
Sastojci za posne pečene šampinjone sa belim lukom:
500 g šampinjona,
3 čena belog luka, sitno seckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašičica sušenog timijana ili origana,
sok od pola limuna,
svež peršun za dekoraciju.
Posna čorba od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu čorbu od paradajza i spanaća:
400 g svežih paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza),
100 g svežeg spanaća,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 šargarepa, rendana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 l povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
1 kašičica origana ili bosiljka,
sok od pola limuna.
Posna salata od avokada i pečenih paprika
Sastojci za posnu salatu od avokada i pečenih paprika:
2 zrela avokada,
4 pečene crvene paprike (možete koristiti i iz teglice),
1 mali crveni luk, sitno iseckan,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
sok od 1 limuna,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika svežeg peršuna ili korijandera, iseckanog.
Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom
Sastojci za posne zapečene tikvice sa paradajz sosom:
3 srednje tikvice,
400 g pelata ili domaćeg paradajz sosa,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašičica suvog origana,
1/2 kašičice suvog bosiljka,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje,
2 kašike prezli (po izboru),
svež peršun za dekoraciju.
Posne pohovane kuglice od krompira
Sastojci za posne pohovane kuglice od krompira:
4 srednja krompira,
3 kašike brašna (pšenično ili bezglutensko),
2 kašike kukuruznog brašna,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
so i biber po ukusu,
1 kašičica dimljene paprike,
1/2 kašičice kurkume (opciono),
2 kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog,
biljno ulje za prženje.