Sastojak: kiseli krastavac
Riblja salata
Potrebno je:
150 g susama,
3 krompira srednje veličine,
1 konzerva tunjevine,
2 kisela krastavčića,
so,
biber,
1 veza peršuna za seckanje i dekoraciju,
10 crnih maslina,
1 zelena salata za dekoraciju,
1 limun...
Lažna riba
Sastojci za lažni ribu:
4 veća krompira,
2 konzerve tunjevine u komadima,
300 g posnog majoneza,
2 lista zelene salate,
limun,
so,
biber.
Posna salata Jadran
Sastojci za posnu salatu Jadran:
250 g integralnog pirinča,
2 kisela krastavca,
1 paprika ,
3 velike konzerve tunjevine,
2 konzerve sardine,
1 konzerva ringlica,
šaka crnih maslina,
1 šoljica + kašičica ulja,
5 paradajza,
kašika kapra,
kašičica majorana,
kašičica majčine dušice,
3 čena belog luka,
sok od 2 limuna,
šolja posnog majoneza,
zelena salata,
biber,
so.
Posna salata sa kukuruzom
Sastojci za posnu salatu sa kukuruzom:
400 g kukuruza,
7 kiselih krastavčića,
1 struk mladog luka,
4 kašike ekstra ceđenog maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
2 kašičice mirođije,
2 lista svežeg ruzmarina,
3-4 maslinke,
1/2 kašičice soli,
kašičica bibera.
Fileti soma sa povrćem
Sastojci za filete soma sa povrćem:
2 fileta soma ili neke druge bele ribe,
5 kiselih krastavčića,
300 g posnog majoneza,
500 g povrća (mešavina za rusku salatu),
so,
peršun.
Posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima
Sastojci za posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima:
250 g posnih kora za lazanje od spanaća (ukoliko ne nadjete, mogu i deblje kore za gibanicu),
150 g bakalara,
250 g šampinjona,
1 kiseli krastavac,
1 crvena paprika,
celerov list,
4 kašike maslinovog ulja,
1 dl belog vermuta,
sos od paradajza,
2 kašike brašna,
šolja vode,
kašika ulja,
10 g margarina,
kari,
šafran,
so,
biber.
Posni hlebić od tunjevine
Sastojci za posni hlebić od tunjevine:
2 konzerve tunjevine,
4 veća kuvana krompira,
2 kisela krastavca,
3 kašike posnog majoneza,
šaka zelenih maslina,
limun,
so,
biber.
Posna francuska salata
Sastojci za posnu francusku salatu:
500 gr krompira,
150 gr graška,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
1 srednji koren od celera,
4 kisela krastavca,
2 kisele jabuke,
2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog,
sirće,
malo šećera,
malo senfa,
2 kašike kečapa,
malo posnog majoneza,
biber,
so.
Posne ajvar štanglice
Sastojci za posne ajvar štanglice:
Kora:
1 dcl kisele vode,
1 dcl piva,
8 kašika brašna,
4 kašike ajvara,
1/2 kašičice soli,
1 kašičica praška za pecivo.
Za fill:
200 g krekera,
125 g margarina,
0,5 dcl vode,
Punjena francuska vekna
Sastojci za punjenu francusku veknu:
1 francuska vekna,
3-4 seckana kisela krastavčića,
2-3 seckane barene šargarepe,
2 konzerve tunjevine (oceđene od ulja),
1 umućen margarin,
2 kašičice senfa,
malo peršuna,
biber,
so.