Sastojak: ljuta papričica
Posna musaka od šampinjona na vodi
Sastojci za posnu musaku od šampinjona:
5 kropmira,
2 šargarepe,
pakovanje šampinjona,
3 češnja belog luka,
šaka pirinča,
pola ljute papričice,
so,
biber,
vočester sos,
maslinovo ulje, a može i na vodi.
Posna pasta sa brokolijem
Sastojci za posnu pastu sa brokolijem:
500 g brokolija,
400 g posne testenine,
3 čena belog luka,
1 dl maslinovog ulja,
pola kašičice iseckane ljute papričice,
masline,
biber,
so.
Zapečeni hleb sa povrćem
Sastojci za zapečeni hleb sa povrćem:
8 kriški integralnog hleba,
1 zelena paprika,
1 manja tikvica,
2 paradajza,
1 kašičica seckanog vlašca,
1 čen belog luka,
100 g biljnog sira (od soje),
1 manja ljuta papričica,
so,
biber,
maslinovo ulje.
Posne pečurke sa sosom od avokada
Sastojci za posne pečurke sa sosom od avokada:
250 g seckanih pečuraka,
3 kašike maslinovog ulja,
biber,
so,
1/2 dl belog vina,
2-3 zrela ploda avokada,
sok od 1 limuna,
2 velike kašike paradajz pirea,
pola glavice sitno iseckanog crnog luka,
četvrtina sveže ljute papričice,
kašika sitno izdrobljenog lista korijandera.
Zimnica: Ajvar
Sastojci za ajvar:
5 kg crvene paprike,
2 kg patlidžana,
2,5 l vode,
0,5 l ulja,
1 glavica belog luka,
3 dl alkoholnog sirćeta,
so,
šećer,
biber,
po želji ljuta papričica.
Šampinjoni na žaru
Sastojci za šampinjone na žaru:
1 kg šampinjona,
3 glavice crnog luka,
2 ljute papričice,
ulje,
so.
Posna salata sa tunjevinom
Sastojci za posnu salatu sa tunjevinom:
200 g posnih makarona,
200 g posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine,
1 struk mladog crnog luka,
1 struk mladog belog luka,
2 kašike susama,
malo ljute papričice,
so,
biber,
origano.
Posna salata sa pasuljem
Sastojci za posnu salatu sa pasuljem:
4 veća krompira,
400 g pasulja iz konzerve,
veća glavica luka,
ljuta papričica,
pola veze peršuna,
kašika ulja,
limun,
so,
biber.