Zimnica: Ajvar

Ajvar

Advertisement

Sastojci za ajvar:

  • 5 kg crvene paprike,
  • 2 kg patlidžana,
  • 2,5 l vode,
  • 0,5 l ulja,
  • 1 glavica belog luka,
  • 3 dl alkoholnog sirćeta,
  • so,
  • šećer,
  • biber,
  • po želji ljuta papričica.

Ajvar se priprema na sledeći način:

  1. Paprike operite, prerežite po dužini i očiste koštice.
  2. Patlidžan operite i narežite na kriške.
  3. Pristavite lonac od 5 litara ili veći, pa ulijte vodu i sirće, posolite i pošećerite po ukusu.
  4. Kada zakuva stavljajte pomalo papriku da omekša, izvadite, pa skuvajte patlidžan.
  5. Skuvano povrće usitnite u blender ili ga sameljite u mašini za meso.
  6. U veću pliću posudu sipajte povrće, ulijte ulje i lagano kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu.
  7. Kada se na dnu počne pržiti, stavite usitnjeni beli luk i kuvajte još malo.
  8. Proverite ukus, pa po potrebi posolite, pošećerite i zakiselite.
  9. Ubacite malo bibera i ako volite ljute papričice.
  10. U vruće tegle sterilizovane u rerni na 100 stepeni sipajte vrući ajvar i protresite da ne ostane vazduh.
  11. Zatvorite i ostavite da se hladi.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Ajvar
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 10 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares