Sastojak: lukovica
Posno varivo od sočiva i spanaća
Sastojci za posno varivo od sočiva i spanaća:
1 šolja crvenog ili zelenog sočiva,
200 g svežeg spanaća,
1 crvena lukovica, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 šargarepe, iseckane na kolutove,
1 krompir, iseckan na kockice,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica kima,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu.
Posni falafel sa salatom od kelja
Sastojci za posni falafel sa salatom od kelja:
1 konzerva leblebija (400 g), oceđene i isprane,
1 mala crvena lukovica, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike svežeg peršuna, iseckanog,
1 kašika brašna,
1 kašika limunovog soka,
1 kašika kima u prahu,
1 kašika korijandera u prahu,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje.
Za salatu od kelja:
1 veća glavica kelja, iseckana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
pstohvat soli.
Posni tofu na kineski način
Sastojci za posni tofu na kineski način:
Marinada:
400g tofu sira, čvrstog, isečenog na kocke,
3 kašike soja sosa (posnog),
1 kašika susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
2 čena belog luka,
1 kašičica svežeg đumbira,
1/2 kašičice ljute tucane paprike (opciono).
Prženje:
2 kašike biljnog ulja (npr. susamovo ili ulje od kikirikija),
1 crvena paprika,
1 šargarepa,
1 šolja brokolija,
3 zelene lukovice.
Sos:
3 kašike soja sosa (posnog),
2 kašike susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
1 kašika sirćeta od pirinča,
1 kašika kukuruznog skroba (opciono, za gustinu).