Molitve Sv. Simeonu mirotočivom

969
- Advertisement -

Molitve Sv. Simeonu mirotočivom

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Domentijan
Požuri se meni u pomoć, Gospode
Molitva Stefana Nemanje

Bože, pazi u pomoć moju. Gospode, požuri se meni u pomoć: da se postide i posrame zajedno oni koji traže dušu moju. I porazi sve bezakonike koji uzalud vode neprijateljstvo protiv mene, i zube satri grešnicima – a spasi me, slugu Tvoga, Bože moj, koji se u Tebe uzdam.
Bože, zakonoprestupnici ustadoše na mene jer sabor moćnih tražaše dušu moju. A Ti si, Gospode, milosrdan i premilostiv: pogledaj na me i smiluj se na mene, i daj moć čedu Tvojemu, i spasi sina sluškinje Tvoje – i videće oni koji me mrze, i postideće se, jer mi Ti, Gospode, pomože, i utešio si me.
(1264)

Teodosije
Čedo koje će biti žezal starosti naše daj nam, Gospode Bože Svedržitelju
Molitva Stefana Nemanje i žene mu Ane

Vladiko Gospode Bože Svedržitelju, koji si negda poslušao Avraama i Saru i ostale pravednike što su molili za čedo, usliši danas i nas, grešne sluge Svoje što Ti se mole. Daj nam, po Tvojoj dobroti, da dobijemo još jedno muško čedo, koje će biti uteha duši našoj i Tobom naslednik naše države – i žezal starosti naše, na koga ćemo položiti ruke i počinuti. A dajemo Ti zajedničke obete:
Od začeća deteta od prirodne zakonite ljubavi i od postelje odlučićemo se, i svako za sebe u čistoti tela sve do kraja života sačuvaćemo se.
(oko 1290)

Stefan Prvovenčani
Polažem početak u srcu svome, Gospode – da trepti
Molitva Stefana Nemanje

Gospode, Gospode, poštedi i pomiluj slugu Svoga, jer su, ja znam, bezakonja moja velika uistinu, i pred Tobom su uvek neutajena, Gospode! Stoga polažem početak u srcu svome: da trepti i boji se imena Tvoga svetog. Po apostolu Pavlu govorim: Da ste vi koji imate žene kao i oni koji nemaju, čuvajući se u čistoti i zapovestima Gospodnjim.
Zato Ti i ja grešni dajem, kao jemstvo moga čvrstog zastupstva, čuvarku Prečistu i neskvernu Mater Tvoju – da se radi imena Tvoga svetoga, da se zbog Tebe odvajam od sprege sa suprugom mojom, i stavljam Tebe, Vladiko moj Isuse Hriste, za vođu i čuvara starosti moje i nastavnika na putu, kojim idući i slaveći Tvoje ime neću se spotaknuti.
Još ću sazidati hram Prečiste i Preneporočne matere Tvoje Dobrotvorke, i tu ću Ti ispuniti zavete svoje, koje su izrekle usne moje.
(između 1208 i 1216)

Stefan Prvovenčani
Miluj, Spase, tvar Svoju
Zavetna molitva Stefana Nemanje

Sveti Hristovi predstatelji i arhanđeli, proroci i apostoli, i mučenici i jerarsi, i prepodobni oci, i pustinjaci, i vi monasi i prepodobne devojke – izlijte svi molitve svoje pred Vladikom svih, Gospodom našim Isusom Hristom, da me ne osudi na dan strašnog i groznog ispitivanja, onoga dana i časa, već da mi milostiv bude, tih i utešan, i da mi, radi molitava Prečiste svoje Matere i vaših, sveti, da da, prebrodivši životnu buru, dođem na tiho i istinito i neuzburkano pristanište i vidim svetlost moju nezalaznu Gospoda i Spasa i Boga moga, cara Isusa Hrista, koji je u svetinji hvala Izrailjeva. Jer prorok reče: Na Tebe se nadaše oci naši i ne postideše se, na Tebe se nadaše i spasli su se.
Zato, o Gospode, ni mene jadnog, koji se uzda u milost Tvoju, ne ostavi, ne odbaci onoga koji je sagrešio – pomiluj, Spase, stvorenje Svoje da, odbacivši lepote ovog sveta, za Tobom poteče, hvaleći i slaveći sveto i nezlobivo ime Tvoje, Oca i Sina i Svetoga Duha, i sada i uvek, i u vekove vekova.
(između 1208 i 1216)

Stefan Prvovenčani
Preni se, o dušo moja, i poteci ka spasenju
Molitva Stefana Nemanje uoči zamonašenja

Zahvaljujem Ti, Vladiko Gospode Bože moj, Isuse Hriste, milostivi Gospode čovekoljupče, što si me udostojio da u današnji dan vidim početak puta spasenja Tvoga, a oni koji dolaze u istiniti razum – nezabludno žive.
Zato dakle, o dušo moja, preni se i poteci ka pokajanju, jer te Vladika Tvoj zove. Jer ovim ti psalmom primer pokaza, govoreći: Iz usta mladenaca i odojčadi spremio si sebi hvalu, zato se ne leni! Zar ne vidiš mlade koji traže što im je potrebno i koji idu ispred tebe? Ne obaziri se, opet, kao žena Lotova, ne gledaj lepote ovoga sveta koje brzo iščezavaju, da ti se ne dogodi po priči o bogatašu, već se umili Gospodu i seti se svoga obećanja. Jer vreme se približava, jer sekira pri korenu drveta leži, i ubeleše već njive; razumej, žetva je!
Ženik je pred vratima a ti nisi spremna. Čuvaj se da kako ne ostaneš sa one strane, kucajući. Jer čuj, još Hristos govori: Dođite k meni svi koji se trudite i obremenjeni, i ja ću vam pružiti mir, i drugo. Da, ustani dakle, ustani i trudi se u dobrom jarmu Hristovom i bremenu Njegovom lakom, da ti Hristos otvori dveri carstva Svoga.
(između 1208 i 1216)

Sava Srpski
Daj mi, Oče neba, ovaj put okončati
Molitva monaha Simeona (Nemanje) pred odlazak na Svetu Goru

Care slave, jedini besmrtni, Oče neba i kreposti, koji promislom dobrote Svoje nijedan čovek ne želiš da pogine, već svi da se spasu, ne ostavi mene poginuti! Jer znam da je milost Tvoja velika na meni i sada molim Te, Vladiko, daj mi ovaj put okončati!
(1207)

Sava Srpski
Bože otaca naših, sačuvaj i ukrepi nasledstvo moje u državi bivše vladavine moje
Molitva monaha Simeona (Nemanje) pred upokojenje

Trojice Sveta – Bože naš, slavim Te, i blagosiljam Te, i molim Te i dočaravam Te, jer po treći put blagoslov dajem nasledstvu mom!
Gospode Svedržitelju, Bože otaca naših, Avraamov, Isaakov, Jakovljev i semena pravednog, sačuvaj ih i ukrepi u državi bivše vladavine moje. I pomoć Presvete Bogorodice, i moja molitva, ako i grešna, neka je sa njima od sada i doveka.
I zapoved pređašnju dajem im: Imajte ljubav među sobom! A ko od njih odstupi od onoga što sam im naredio, gnev Božiji da proguta njega i seme njegovo!
(1207)

Teodosije
Svagdašnju pomoć i blagodat i zastupstvo vaše tražimo
Molitva svetima Simeonu i Savi

O dvojice bogoizbrana, sveti i divni, bogonosni i sveblaženi oci Simeone i Savo, koji sada zajedno stojite pred Svetom Trojicom oblistavani svetlo njenom svetlošću, i gledate od nje na nas odozgo, ne zaboravite dobro se brinuti za nas, narod svoj.
Ne sećajte se zla kojima Boga prognevismo, ne sramite se naših nečistota kojima grešimo pred Njim i zbog toga daleko stojimo od Njega. Nego kao čedoljubivi oci, omivši nas pokajanjem od njih, usvojite nas čista Njemu, i svagda nam dajte darove dobre što ih od Njega izmoliste. Spasavajte nas molitvama od najezde poganika i svakog oskrbljenja!
Znamo da vas nečistotom bezakonja naših dela mnogo žalostimo i činimo da ste malaksali. Ali ne ostavite, ne odgurnite, ne odrecite se nas kao tuđerodnih, jer nasledstvo smo vašeg udela i već kroz vas dobijamo sudbu od Boga, i ne tajimo vaš mnogi trud i znoj za nas.
Blagopohvaljujemo i propovedamo vaša dobra dela za nas: pravoslavnu veru, od jeresi oslobođenje, istinito krštenje, crkava podizanje, svetitelja velelepotu, carsko ukrašavanje krunom, naroda uzakonjenje, ka pokajanju poučenje, inoka sabranje, ništih ishranu, siročadi smilovanje, za života i posle smrti čudesa divna, zastupstvo pred Bogom molitvama i u bitkama pomoć, otačasko milosrđe i svagdašnju milost.
Ne zaboravismo sva vaša dobra za nas, koja se dogodiše među nama, niti ćemo ih zaboraviti.
Opet tražimo svagdašnju pomoć i blagodat i zastupstvo vaše, prosimo da se molite za nas i da nas zastupate, i pripadajući molimo se: ne prestanite da se molite čovekoljupcu Bogu za stado vaše, koje ste od duše zavoleli, za koje se čak do smrti podvizavaste, da se izbavimo od tame grehova i strasti, od svake obuzetosti zlim besima i krvnika i prevare.
Kao što ste nas u malovremenom i zemnom ovom životu, dok s nama beste, vodeći nas, čuvali u obojem – u duševnim i telesnim stvarima, još više se sada, budući kod Hrista, molite za nas Njemu da u miru i tišini pokajanjem život naš poživimo, i posle smrti svoje milostiva Ga i pomirljiva nađemo, i da nam bude u strašni dan suda naplate milostiv i darežljiv.
Njegovo smo stvorenje, i za Njega živimo i jesmo, i osim Njega za drugog Boga ne znamo.
Njemu pripada svaka slava, hvala i veličje, čast i poklonjenje, zajedno sa Ocem i Svetim Duhom, i sada i uvek i na vekove vekova. Amin.

Osnovni podaci:
Molitve Sv. Simeonu mirotočivom
Naziv članka:
Molitve Sv. Simeonu mirotočivom
Opis:
Bože, pazi u pomoć moju. Gospode, požuri se meni u pomoć: da se postide i posrame zajedno oni koji traže dušu moju
Autor:
- Advertisement -