Sastojak: celer
Posna vrbnička čorba
Sastojci za posnu vrbničku čorbu:
2 veća krompira,
4 veće glavice crnog luka,
4 veće šargarepe,
2 korena celera,
2 korena peršuna,
2-3 češnja belog luka, može i u prahu,
začin C,
biber,
peršun ili celer u listu jedna veza,
200 ml ulja.
Posna salata od celera i kapra
Sastojci za posnu salata od celera i kapra:
500 g krompira,
200 g celera,
60 g kapra,
50 g maslina,
1 crvena paprika,
100 g posnog majoneza,
so,
biber,
peršun,
vlašac.
Zapečena pastrmka sa povrćem
Sastojci za zapečenu pastrmku sa povrćem:
4 pastrmke,
300 g crnog luka,
300 g paradajza,
300 g paprike,
3 čena belog luka,
100 ml belog vina,
3 kašike ulja,
peršun,
celer,
biber,
so.
Posna francuska salata
Sastojci za posnu francusku salatu:
500 gr krompira,
150 gr graška,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
1 srednji koren od celera,
4 kisela krastavca,
2 kisele jabuke,
2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog,
sirće,
malo šećera,
malo senfa,
2 kašike kečapa,
malo posnog majoneza,
biber,
so.
Posna supa od povrća
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.
Posne makarone sa spanaćem
Sastojci za Posne makarone sa spanaćem:
1/2 kg makarona,
1 kg spanaća,
1 glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1 kašika celerovog lista,
1 stabljika celera, sitno iseckana,
1/2 šolje ulja,
biber,
so.