Sastojak: posni jogurt
Posna salata od krastavca i jogurta
Sastojci za posnu salatu od krastavca i jogurta:
2 srednja krastavca,
1 šolja posnog jogurta (sojin ili bademov),
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašika maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
1 kašičica sveže seckanog kopra ili peršuna,
so i biber po ukusu.
Posni čizkejk sa malinama
Sastojci za posni čizkejk sa malinama:
Kora:
200 g posnog keksa (npr. posni integralni keks),
80 g biljnog margarina (otopljenog).
Fil:
500 g posnog sira (npr. posni tofu sir),
200 g posnog jogurta (npr. sojin jogurt),
100 g smeđeg šećera ili zaslađivača po želji,
2 kašike gustina ili kukuruznog brašna,
sok i kora od jednog limuna,
200 g malina (sveže ili smrznute).
Posne sataraš kiflice
Sastojci za posne sataraš kiflice:
2 šolje brašna,
1 šolja posnog jogurta,
1 kvasac,
1/2 šolje ulja,
1/2 šolje tople vode,
so po ukusu,
1 kašičica šećera,
1 šolja satarasa (paradajz, paprika, luk).
Posni tortilja čips sa tzatzikijem
Sastojci za posni tortilja čips sa tzatzikijem:
8-10 posnih tortilja,
4 kašike maslinovog ulja,
začini po želji (npr. origano, beli luk u prahu),
1 krastavac,
2 šolje sočivo jogurta (posnog jogurta),
2 čena belog luka,
sveži peršun,
so i biber po ukusu.
Posne knedle sa kiselim kupusom i šljivama
Sastojci za posne knedle sa kiselim kupusom i šljivama:
Za knedle:
2 šolje krompira,
2 šolje posnog brašna,
1/2 šolje griza,
prstohvat soli,
2 kašike maslinovog ulja.
Za punjenje:
1 šolja kiselog kupusa,
1 šolja posnih suvih šljiva.
Za posni sos:
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
1 lovorov list,
so i biber po ukusu,
2 kašike paradajz pirea,
1/2 šolje posnog kiselog mleka ili jogurta,
2 kašike posnog margarina ili maslinovog ulja.
Posni smuti sa bobičastim voćem
Sastojci za posni smuti sa bobičastim voćem:
1 šolja smrznutih bobičastih voća (maline, kupine, borovnice),
1 banana,
1 šolja posnog jogurta (npr. od kokosa ili badema),
1/2 šolje posnog mleka (npr. bademovo ili sojino mleko),
1 kašika posnog meda (opciono, zavisno o željenoj slatkoći),
1 kašičica chia semenki (opciono, za dodatnu hranljivost).