Sastojak: zelena maslina
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Posna španska pita
Sastojci za posnu špansku pitu:
200 g posnog biljnog sira,
1 šoljica ulja,
1 šoljica brašna,
1 šoljica kukuruznog brašna,
1 prašak za pecivo,
100 g crvene paprike,
100 g zelenih maslina,
1 šoljica kisele vode,
soli po ukusu.
Čudo prirode: Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je čudo prirode koje je jako korisno za naše zdravlje, kako iznutra, tako i spolja. U internoj upotrebi, ono je jako efikasno u snižavanju holesterola, kao i krvnog pritiska
Punjene lignje sa začinima
Sastojci za punjene lignje sa začinima:
1,5 kg lignji,
150 g pirinča,
1 kg krompira,
1 čen belog luka,
1 crveni luk,
1 veza korijandera,
1 veza peršuna,
šafran,
cimet,
kurkuma,
1 limun,
30 g pinjola (ili seckanog indijskog oraha),
100 g zelenih maslina bez koštice,
maslinovo ulje,
so,
biber.
Posna salata od artičoka
Sastojci za posnu salatu od artičoka:
200 g artičoka,
200 g mariniranih pečurki,
1 praziluk,
200 g zelenih i crnih maslina,
200 g šargarepe,
6 kašika ulja,
sok od 2 limuna,
biber,
so.
Posne kuglice sa maslinama i susamom
Sastojci za posne kuglice sa maslinama i susamom:
500 g krompira,
100 g biljne masti,
100 g crnih i zelenih maslina,
100 g susama,
biber,
so.
Posni hlebić od tunjevine
Sastojci za posni hlebić od tunjevine:
2 konzerve tunjevine,
4 veća kuvana krompira,
2 kisela krastavca,
3 kašike posnog majoneza,
šaka zelenih maslina,
limun,
so,
biber.