Punjene lignje sa začinima

Punjene lignje

Advertisement

Sastojci za punjene lignje sa začinima:

  • 1,5 kg lignji,
  • 150 g pirinča,
  • 1 kg krompira,
  • 1 čen belog luka,
  • 1 crveni luk,
  • 1 veza korijandera,
  • 1 veza peršuna,
  • šafran,
  • cimet,
  • kurkuma,
  • 1 limun,
  • 30 g pinjola (ili seckanog indijskog oraha),
  • 100 g zelenih maslina bez koštice,
  • maslinovo ulje,
  • so,
  • biber.

Punjene lignje sa začinima se pripremaju na sledeći način:

  1. Očistite lignje, odvojite im pipke od glava (glave bacite) i sitno ih iseckajte.
  2. Isperite ih i stavite da se cede na papirnom ubrusu.
  3. Stavite pirinač u šerpu sa 300 ml vode, pa kad provri, kuvajte na srednjoj vatri dok ne bude al dente.
  4. Dodajte mu seckani crveni luk i korijander, promešajte i prebacite u dublji tiganj sa sve tečnošću.
  5. Dodajte mu pipke, seckane beli luk i peršun, po 1/2 kašičice šafrana, kurkume i cimeta, so, biber i seckane masline.
  6. Pržite nekoliko minuta, pa dodajte sok i rendanu koru limuna i promešajte.
  7. Pirinač treba da bude blago kremast, pa po potrebi nastavite s prženjem dok višak tečnosti ne ispari.
  8. Dodajte mu pinjole, pa njime napunite lignje i pričvrstite ih čačkalicama.
  9. Krompir isecite na tanke kriške.
  10. Poređajte ih u pleh, posolite ih i pobiberite, odozgo poređajte punjene lignje, posolite ih i pobiberite, zalijte uljem i pecite 30 minuta na 180˚C.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Punjene lignje sa začinima
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 5 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares