- Advertisement -
Sastojci za punjene lignje sa začinima:
- 1,5 kg lignji,
- 150 g pirinča,
- 1 kg krompira,
- 1 čen belog luka,
- 1 crveni luk,
- 1 veza korijandera,
- 1 veza peršuna,
- šafran,
- cimet,
- kurkuma,
- 1 limun,
- 30 g pinjola (ili seckanog indijskog oraha),
- 100 g zelenih maslina bez koštice,
- maslinovo ulje,
- so,
- biber.
Punjene lignje sa začinima se pripremaju na sledeći način:
- Očistite lignje, odvojite im pipke od glava (glave bacite) i sitno ih iseckajte.
- Isperite ih i stavite da se cede na papirnom ubrusu.
- Stavite pirinač u šerpu sa 300 ml vode, pa kad provri, kuvajte na srednjoj vatri dok ne bude al dente.
- Dodajte mu seckani crveni luk i korijander, promešajte i prebacite u dublji tiganj sa sve tečnošću.
- Dodajte mu pipke, seckane beli luk i peršun, po 1/2 kašičice šafrana, kurkume i cimeta, so, biber i seckane masline.
- Pržite nekoliko minuta, pa dodajte sok i rendanu koru limuna i promešajte.
- Pirinač treba da bude blago kremast, pa po potrebi nastavite s prženjem dok višak tečnosti ne ispari.
- Dodajte mu pinjole, pa njime napunite lignje i pričvrstite ih čačkalicama.
- Krompir isecite na tanke kriške.
- Poređajte ih u pleh, posolite ih i pobiberite, odozgo poređajte punjene lignje, posolite ih i pobiberite, zalijte uljem i pecite 30 minuta na 180˚C.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Punjene lignje sa začinima
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -