Sirovu biljnu hranu je najćešće dovoljno samo ubrati i konzumirati. Nekada možemo koristiti nož i običnu drvenu dasku za rezanje, a ako želimo da još više eksperimentišemo možemo koristiti mehanička pomagala koja možemo koristiti u svakom prirodnom ambijentu. To su najčešće mlin za orahe, mlin za žitarice, mlin za mak, mlin za kafu, ručni blender (npr. multimiks), avan, rende, mašina za mlevenje mesa i dr.
Da naglasimo: sva ova pomagala su mehanička, dakle ne rade na električnu energiju, već se pokreću rukom uz veoma malo napora.
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Recepti su podeljeni na slana i slatka jela, pošto se ne preporučuje konzumiranje voća i povrća u istom obroku. Pod terminom “kašika” podrazumeva se supena kašika, a pod “kašičica” čajna ili kafena kašičica.
Izneti recepti su ideje koju možete sami da uprošćavate ili dorađujete po svojoj želji.
Na početku poglavlja o slanim jelima (jelima sa povrćem) biće izneti recepti prirodnih začina koji su korišćeni u pripremanju jela, kao i recepti za pripremanje hleba od sirovih žitarica pošto su žitarice najvažniji deo ishrane koje možemo da konzumiramo bez ikakvih dodataka i da skoro u potpunosti zadovoljimo potrebe za energijom i hranljivim sastojcima.
Napominjemo da fotografije u ovim receptima ne oslikavaju opisana jela, već su samo najbliža ilustracija jednog od ponudjenih jela na datom linku.
SLANA JELA
ZAČINI
Začin 1.
Sitno iseći 4-5 čena belog luka, dodati vezicu isečenog peršuna, zaliti uljem da pokrije začine.
Začin 2.
Iseći 4-5 čena belog luka, dodati ili mirođiju, sveži ili suvi, zaliti uljem.
Začin 3.
Kombinacija beli luk, celerov list, ulje.
Začin 4.
Izrezati svežu žalfiju, dodati beli luk i ulje. Na ovaj način mogu se kombinovati svi začini.
HLEB OD PREKRUPE
Žitaricu po izboru krupno samleti u ručnom mlinu da bi se dobila prekrupa. Prekrupu pokvasiti vodom samo toliko da bi se povezala i dobilo grubo testo. To testo veoma tanko razvući (da bude debljine par milimetara), i ostaviti na suncu da se osuši. Po želji, u prekrupu se može dodati so, med, samleveno semenje, orašasti plodovi ili usitnjeno voće.
HLEB OD BRAŠNA
Žitaricu po izboru sitno samleti u ručnom mlinu da bi se dobilo brašno. Brašno zamesiti sa vodom i malo soli, a onda veoma tanko razvući i ostaviti na suncu da se osuši. Po želji, u brašno se može dodati med, samleveno semenje, orašasti plodovi ili usitnjeno voće.