Šta jesti i piti tokom putovanja?

983
- Advertisement -

Šta jesti i piti tokom putovanja?

Dugo putovanje automobilom može biti veoma naporno posebno ako putujete sa malom decom. Pored izbora destinacije, svih potrepština za put, rezervne odeće i obuće, bitna stvar o kojoj morate da povedete računa jeste hrana.

Koliko ste puta od kuće poneli sendviče ili nešto slično za put, a da to niste ni pipnuli, jer je salama ili dimljeni losos poprimio neugodan miris zbog visoke temperature u autu. Ili ste se kod kuće, pre puta, dobro najeli, popili kafu ili dve da ostanete budni. Niste se vozili ni jedan sat i već ste tražili odmorište da biste mogli da obavite fiziološke potrebe.

Nitro auto magazin vam donosi predloge kako da i na putu jedete što kvalitetnije i zdravije – od zdravih zalogaja koje ćete sami spremiti, do proizvoda koji će vam biti potrebni da ih pripremite.

Putnici treba da imaju u vidu da je fizička aktivnost pri putovanju smanjena i da nije neophodno preterano unositi hiperenergetske namirnice kao što su slane grickalice, slatkiši i gazirani sokovi. Imajući u vidu da je motorička aktivnost smanjena, a samim tim i creva sporije rade, neophodno je unositi namirnice koje ne opterećuju digestivni trakt i dovode do zamora i pospanosti, ali obezbeđuju sve neophodne nutrijente. To naročito važi za one koji su za volanom.

Šta poneti od hrane i pića sa sobom? Ako planirate da se zaustavite kod nekog restorana ili hotela zbog ručka, to ipak ne znači da sa sobom ne trebate da ponesete i nešto od hrane i pića.

1. PIĆE

Od pića je definitivno najbolja voda, obična negazirana voda. Ako se odlučite za sokove, nakon njihovog konzumiranja ćete biti još više žedni.

Ako uzmete gaziranu vodu, pri otvaranju voda može da vas isprska od glave do pete zbog mehurića, a ako vozite i uz to otvarate bocu gaziranog pića, predstavljate opasnost na putu.

Što se tiče toplih napitaka poput kafe i čajeva, veoma je bitan izbor čaša. Iako noviji modeli automobila imaju držač za čaše, zapitajte se da li Vi imate prikladnu čašu. Naime, najbolje čaše za automobil su one koje održavaju toplotu, a mogu i da se potpuno zatvore. Vruća tečnost u otvorenim čašama i šoljicama može da Vas opeče pri naglom kočenju ili nailasku vozila na rupu. Najbolje bi bilo kada bi čaj, kafu ili nešto treće, popili kada se putem zaustavite. Ni u kom slučaju ne preterujte sa tečnošću, jer ćete morati stalno da se zaustavljate zbog fizioloških potreba. Takođe, vodu sa česme izbegavajte jer je opasnost od dijareje velika.

Alkohol, verujemo da to svi već znaju, nije preporučljiv za vreme puta. Za vozača su alkoholna pića potpuno zabranjena, ne samo zbog zakona već i zbog sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

hrana za put

2. HRANA

Ako rešite da sami pripremite hranu za put, preporuka nutricionista je da to budu namirnice sa lako svarljivim proteinima i dijetalnim vlaknima. Umesto sendviča prepunih majoneza i pavlake, na putovanje ponesite veću količinu voća, pre svega jabuke, pomorandže, kruške i bobičasto voće. Ukoliko prolazite kroz više zemalja, kvalitet vode može biti diskutabilan, pa zato neka vaš izbor budu voćke koje se ne peru, poput grejpfruta i pomorandži.

Ukoliko se ipak odlučite za sendviče preporuka nutricionista je da za put pripremite sendvič od integralne kifle koja je premazana puterom, a preko naređate tanke šnite pilećih prsa, kolutove kuvanih jaja i paradajza, kao i listove zelene salate. Takođe, savetuju da izbegavate margarin, majonez i kečap.

Ukoliko što pre želite da stignete naželjenu destinaciju, verovatno ćete izbegavati pravljenje većih pauza. Tada će vam kao idealna užina najbolje poslužiti jezgrasto voće kao što su badem, lešnik i brazilski orah, jer oni obezbeđuju dovoljno masnoća koje će vam pomoći da lakše podnesete dug put.

A kao idealna užina na dugim putovanjima se preporučuje jezgrasto voće, kao što su lešnik, badem, brazilski orah. Ako krećete put neke daleke destinacije, dobro će vam doći kesica-dve badema, oraha ili lešnika. Jezgrasto voće će vam obezbediti neophodne masnoće i mogu da budu idealna užina dok jezdite drumovima, a ne pravite česte pauze.

Srećan put, želi vam Nitro.rs

- Advertisement -