Maćuhica

471
- Advertisement -

Maćuhica

Drugi nazivi: Dan i noć, gospina Ijubica, maćuha, sirota, sirotica
Latinski naziv: Viola tricolor
Naziv na engleskom jeziku: Heartsease

Opis biljke:

Maćuhica je većinom jednogodišnja zeljasta biljka s mekanom i šupljom stabljikom koja je na preseku uglasta. Stabljika je razgranjena. Listovi su na dugačkoj peteljci srcastog do jajastog ili duguljastog do lančetastog oblika. Nalaze se nasuprot s prstasto razdeljenim prostraniin listićima. Cvetovi izrastaju iz pazuha listova i pojedinačno su smešteni na dugačkim peteljkama. Cvetovi kod divlje maćuhice ili su manji žućkasto-bele boje, ili veći, ljubičaste boje.

Stanište:

Maćuhica je veoma rasprostranjena kao korov u vinogradima, na pašnjacima i oranicama, kako u niskim tako i u visokim predelima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se beru cvetovi i cela biljka za vreme cvetanja. U vrtovima i parkovima uzgojena maćuhica raznih boja ne bere se u lekovite svrhe!

Lekovito delovanje:

Maćuhica se odavno smatra lekovitom biljkom koja čisti krv, umiruje bolove i pospešuje izlučivanje mokraće i znoja. Preporučuje se u lečenju gihta i reumatizma, zakrčenja vena, raznih krvnih bolesti, bolesti mokraćnih organa, noćnog mokrenja, peska u mokraći, slabosti bubrega i živaca, iscrpljenosti, histerije i grčeva kod male dece. Veoma je cenjena kao lek kod svih vrsta kožnih osipa, ekcema, krasta, vlažnog kožnog osipa, skrofuloznih oboljenja kože, bubuljica, gnojnih mehurova, svrbeža kože i dr.

Osnovni podaci:
Maćuhica
Naziv članka:
Maćuhica
Opis:
Maćuhica je većinom jednogodišnja zeljasta biljka s mekanom i šupljom stabljikom koja je na preseku uglasta
Autor:
- Advertisement -