Majčina dušica

524
- Advertisement -

Majčina dušica

Drugi nazivi: Babina duša, babina dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušičina, dušička, materina dušica, materka, tamjanika
Latinski naziv: Thymus serpyllum
Naziv na engleskom jeziku: Wild Thyme

Opis biljke:

Majčina dušica može da naraste do visine od 30 cm, a ima male, uske listove koji su prekriveni dlačicama. Cvetovi su sitni i bele ili svetloroze boje, a cvetaju tokom leta. Zbog  jakog mirisa koji odbija biljne vaši sadi se pored ruža ili drugog, na vaši osetljivog, cveća.

Majčina dušica je aromatična biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već vekovima. Naziv biljke potiče od grčke reči thumus, što znači hrabrost ili snaga. Ova biljka je poznata po svom jakom mirisu i ukusu, a koristi se i u kulinarstvu, kao začin u mnogim jelima.

Stanište:

Majčina dušica se može naći u gotovo svim delovima sveta, ali je najviše rasprostranjena u Evropi, gde raste u suvim i kamenitim područjima.

Lekoviti deo biljke:

Lekoviti sastojci nalaze se jedino i iskljucivo u listu i cvetu majčine dušice. Treba napomenuti da majčinu dušicu treba brati pažljivo. Nikako se ne sme čupati, jer se time biljka uništava. Treba odsecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvetu i to makazama.

Za zaštitu u vreme epidemija se preporučuje svakodnevna upotreba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Ali, ovde treba naglasiti koliko je važno pravilno pripremiti čaj. Nikada ne kuvati čaj u otvorenom sudu. Uzeti dovoljnu količinu biljke za pripremu čaja.

Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen čaj nema lekovita svojstva. Čaj od majčine dušice pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke takodje nema lekovita svojstva.

Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte sa dvesta grama ključale vode, poklopite i nakon pola sata ocedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.

Majčinom dušicom se takodje možete inhalirati što će dati još bolje efekte u terapiji. Ovim postižete dva uslova koja daju najbolje efekte u iskašljavanju, jer se obezbedjuju dobra hidratacija organizma i vodena para koja sadrži lekovite sastojke majčine dušice uspešno razgradjuje sekret u bronhijama.

Lekovito delovanje:

Ulazi u sastav lekovitih preparata za lečenje disajnih organa i organa za varenje. Koristi se kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Majčina dušica je omiljen lek u narodnoj medicini. Kod nas se vekovima upotrebljava, pre svega, kao lek za lečenje organa za varenje. Majčina dušica se daje protiv crevnih parazita, naročito protiv dečjih glista.

Majčina dušica ima antibakterijska svojstva, zbog čega se tradicionalno koristi za tretiranje infekcija, posebno uha, grla i nosa. Takođe se koristi za ublažavanje kašlja i olakšavanje disanja. Ova biljka je bogata antioksidantima, koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet.

Ipak, treba biti oprezan prilikom korišćenja majčine dušice u bilo koju svrhu, jer preterana upotreba može da bude štetna. Pre upotrebe biljke u lekovite svrhe, obavezno se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Pored lekovitih svojstava, majčina dušica se koristi i u kulinarstvu. Dodaje se u razna jela, poput gulaša, čorbi, sosova, a takođe se koristi i kao začin za pečenje mesa i ribe. Ulje majčine dušice može da se koristi za mariniranje mesa ili kao dodatak salatama.

Osnovni podaci:
Majčina dušica
Naziv članka:
Majčina dušica
Opis:
Majčina dušica je trajna 2o - 3o cm visoka, grmasta biljka
Autor:
- Advertisement -