Majčina dušica

275
- Advertisement -

Majčina dušica

Drugi nazivi: Babina duša, babina dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušičina, dušička, materina dušica, materka, tamjanika
Latinski naziv: Thymus serpyllum
Naziv na engleskom jeziku: Wild Thyme

- Advertisement -

Opis biljke:

Majčina dušica je trajna 2o – 3o cm visoka, grmasta biljka. Ima uske elipsaste sivo – zelene listiće sa kratkim peteljkama. Roza do lila cvetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvetove, jakog i prijatnog mirisa. Zbog tog jakog mirisa koji odbija biljne vaši sadi se pored ruža ili drugog, na vaši osetljivog, cveća.

Stanište:

Raste na sunčanim mestima.

Lekoviti deo biljke:

Lekoviti sastojci nalaze se jedino i iskljucivo u listu i cvetu majčine dušice. Treba napomenuti da majčinu dušicu treba brati pažljivo. Nikako se ne sme čupati, jer se time biljka uništava. Treba odsecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvetu i to makazama.

Za zaštitu u vreme epidemija se preporučuje svakodnevna upotreba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Ali, ovde treba naglasiti koliko je važno pravilno pripremiti čaj. Nikada ne kuvati čaj u otvorenom sudu. Uzeti dovoljnu količinu biljke za pripremu čaja.

Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen čaj nema lekovita svojstva. Čaj od majčine dušice pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke takodje nema lekovita svojstva. Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte sa dvesta grama ključale vode, poklopite i nakon pola sata ocedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno. Majčinom dušicom se takodje možete inhalirati što će dati još bolje efekte u terapiji. Ovim postižete dva uslova koja daju najbolje efekte u iskašljavanju, jer se obezbedjuju dobra hidratacija organizma i vodena para koja sadrži lekovite sastojke majčine dušice uspešno razgradjuje sekret u bronhijama.

Lekovito delovanje:

Ulazi u sastav lekovitih preparata za lečenje disajnih organa i organa za varenje. Koristi se kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Majčina dušica je omiljen lek u narodnoj medicini. Kod nas se vekovima upotrebljava, pre svega, kao lek za lečenje organa za varenje. Majčina dušica se daje protiv crevnih parazita, naročito protiv dečjih glista.

Osnovni podaci:
Majčina dušica
Naziv članka:
Majčina dušica
Opis:
Majčina dušica je trajna 2o - 3o cm visoka, grmasta biljka
Autor:
- Advertisement -