Sastojak: grašak
Kuvano povrće
Sastojci za kuvano povrće:
1 kg kupusa,
400 g šargarepe,
600 g graška,
350 g pečurki,
kukuruz šećerac,
crni luk,
peršun,
začin od povrća,
lovorov list,
so,
biber.
Posna romantična salata
Sastojci za posnu romantičnu salatu:
350 g mladog graška,
jedna crvena paprika,
2 slatke jabuke,
struk mladog luka,
2 kašike limunovog soka,
kašika vinskog sirćeta,
kašika peršuna,
4 čena belog luka,
2 kašike soja sosa,
2 kašičice suncokretovog ulja,
kašika meda,
kašičica rendanog đumbira,
so i biber po ukusu.
Rizi bizi
Sastojci za rizi bizi:
1 kg mladog graška,
šoljica pirinča,
komad margarina,
1 glavica crnog luka,
peršun,
mirođija,
so.
Amur sa povrćem
Sastojci za amur sa povrćem:
1 veći amur,
2 glavice crnog luka,
ulje,
4-5 krompira,
šaka graška,
šaka boranije,
2-3 paradajza,
2-3 paprike,
šolja slatkog kupusa iseckanog na rezance,
2-3 šargarepe.
Posna prolećna supa
Sastojci za posnu prolećnu supa:
1/2 glavice crnog luka,
2 kašike brašna,
5 kašika ulja,
3 čena belog luka,
1 kašičica iseckanog svežeg peršuna,
2 šargarepe,
1 kašičica paradajz pirea,
250 g očišćenog krompira,
350 g graška,
mešavina začina.
Posna francuska salata
Sastojci za posnu francusku salatu:
500 gr krompira,
150 gr graška,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
1 srednji koren od celera,
4 kisela krastavca,
2 kisele jabuke,
2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog,
sirće,
malo šećera,
malo senfa,
2 kašike kečapa,
malo posnog majoneza,
biber,
so.
Posna supa od povrća
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.
Posne makarone sa pečurkama
Sastojci za posne makarone sa pečurkama:
500 gr makarona,
500 gr pečuraka,
100 gr graška,
2 čena belog luka,
1 glavica crnog luka,
1 caša belog vina,
1 kašika brašna,
2 kašike biljnog margarina,
1/2 caše ulja,
so.
Riblji paprikaš
Sastojci za riblji paprikaš:
1 kg sveže bele ribe,
5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke,
2 šargarepe iseckane na kolutice,
1/2 šolje graška,
peršun,
so,
biber,
ulje.