POSNA JELA SA SASTOJKOM: krastavac
Posna salata od leblebija
Sastojci za posnu salatu od leblebija:
500 g leblebija iz konzerve ili kuvanih i oceđenih,
veća jabuka,
2 krastavca,
grančica celera,
manji grozd belog grožđa,
veća crvena paprika,
čen belog luka,
limun,
pola veze peršuna,
struk-dva mladog luka,
so i biber.
Supa od mladih tikvica
Za supu od mladih tikvica potrebno je: 5 mladih tikvica,
5 mladih krastavaca,
3 glavice crnog luka,
3 plava patljidžana,
4 kisele jabuke,
120 gr margarina,
kašika začina od povrća,
šoljica pirinča,
peršunovo lišće,
so,
biber
Posna salata sa krastavcem i kukuruzom
Sastojci za posnu salatu sa krastavcem i kukuruzom:
250 g smrznutog kukuruza šećerca,
1 krastavac,
vezica sveže mirođije,
maslinovo ulje,
malo soka od limuna,
so.
Srpska salata
Sastojci za srpsku salatu:
500 g paradajza,
2 sveže paprike,
2 ljute papričice,
2 sveža krastavca,
1 glavica crnog luka,
so,
2-3 kašike ulja.
Posna vitaminska salata
Sastojci za posnu vitaminsku salatu:
1 crna rotkva,
2 šargarepe,
mala glavica crvenog kupusa,
1 veći krastavac,
1/2 kašičice šećera,
kašičica vinskog sirćeta,
par kapi limuna,
so.
Mornarska salata
Sastojci za mornarsku salatu:
12 sardela iz salamure (ili konzerve),
3 sveže crvene paprike,
200 g spanaća,
1 krastavac (može i kiseli),
2 glavice crnog luka,
šaka maslina,
6 paradajza,
2-3 čena belog luka,
1 limun i sok od 1 limuna,
4 kašike maslinovog ulja,
100 g boranije,
kapar,
majoran,
biber,
so.
Hilandarski pindžur
Sastojci za hilandarski pindžur:
10 većih crvenih paprika,
1 plavi patlidžan,
1 paradajz,
1 krastavac,
veza zeleni (peršun, celer),
sok od 1 limuna,
5 kašika maslinovog ulja,
biber, so.
Posna salata od krompira i krastavaca
Sastojci za posnu salata od krompira i krastavaca:
1 veći krastavac, oljušten i iseckan na kockice,
3 velika ili 4 mala krompira,
1 kašika senfa (po želji može i više),
ulje,
sirće,
so,
biber,
svež peršun.