Sastojak: sos od paradajza
Posni makaroni sa belim lukom
Sastojci za posne makarone sa belim lukom:
pakovanje posnih makarona,
100 g maslina po izboru, može punjene ili druge po želji,
6-7 čena belog luka,
kašičica soli,
kašičica origana,
kašičica mlevenog bibera,
nekoliko kašika ulja,
za preliv paradajiz sos po želji.
Posni makaroni sa šampinjonima
Sastojci za posne makarone sa šampinjonima:
250 g makarona,
2 glavice crnog luka,
500 g šampinjona,
2 kašike ulja,
šolja sosa od paradajza,
1 veza peršuna,
2 čena belog luka,
so,
biber,
origano.
Fileti oslića u sosu od paradajza
Sastojci za filete oslića u sosu od paradajza:
800 g fileta oslića,
200 ml paradajz sosa,
2-3 glavice crnog luka,
5 češenjeva belog luka,
čaša crvenog vina,
peršun,
ruzmarin,
2-3 kašike sirćeta,
100 g palente,
ulje,
so,
biber.
Posna musaka od pirinča
Sastojci za posnu musaku od pirinča:
350 g pirinča,
200 g graška,
4 krompira,
1 šargarepa,
1 glavica luka,
100 g pečenog kikirikija,
200 ml paradajz sosa,
ulje,
so,
crni biber.
Posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima
Sastojci za posne lazanje sa bakalarom i šampinjonima:
250 g posnih kora za lazanje od spanaća (ukoliko ne nadjete, mogu i deblje kore za gibanicu),
150 g bakalara,
250 g šampinjona,
1 kiseli krastavac,
1 crvena paprika,
celerov list,
4 kašike maslinovog ulja,
1 dl belog vermuta,
sos od paradajza,
2 kašike brašna,
šolja vode,
kašika ulja,
10 g margarina,
kari,
šafran,
so,
biber.
Posne lazanje
Sastojci za posne lazanje:
9 listova lazanje (možete naći posne kore za lazanje, bez jaja, u bolje snabdevenim prodavnicama, ako ne nađete, možete koristiti i debele kore za gibanicu ili pitu),
1 glavica crnog luka,
soja u ljuspicama,
2 šolje sosa od paradajza,
2 čena belog luka,
origano,
sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrće),
ulje,
2 kašike brašna,
beli biber,
sir od soje (po želji).