Preliv: jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi četkom), pa filovati orasima i suvim grožđem.
Ako je grožđe tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu.
Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.
Pitu iseći na komade željene veličine, ali ne do dna tepsije.
Sipati ulje u sve proseke i peći na 150 stepeni.
Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.
Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv. Kasnije se može dodati ako se želi malo sočnija baklava.
Sastojci za bogatu, brzu, posnu krem tortu:300g mlevenog keksa,100g margarina,100ml bilo kojeg soka.Za fil:1l vode ili sojinog mleka,4 kesice pudinga od vanile,10 kašika šećera,250g margarina,200g šećera u prahu ili po ukusu,200g mlevenih oraha,100 – 200g posne čokolade,150g posnog šlaga,300ml gazirane vode.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više