Posna baklava

Baklava

Advertisement

Sastojci za posnu baklavu:

  • 1/2 kg tankih kora za baklavu,
  • 1/2 kg šećera,
  • sok od pola limuna,
  • 400-500 g mlevenih oraha,
  • 200 g suvog grožđa,
  • 1/2 l ulja,
  • 1 kesica crnog čaja.

Posna baklava se priprema na sledeći način:

  1. Preliv:  jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
  2. Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi četkom), pa filovati orasima i suvim grožđem.
  3. Ako je grožđe tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu.
  4. Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.
  5. Pitu iseći na komade željene veličine, ali ne do dna tepsije.
  6. Sipati ulje u sve proseke i peći na 150 stepeni.
  7. Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.
  8. Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv. Kasnije se može dodati ako se želi malo sočnija baklava.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna baklava
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 11 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares