Preliv: jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi četkom), pa filovati orasima i suvim grožđem.
Ako je grožđe tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu.
Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.
Pitu iseći na komade željene veličine, ali ne do dna tepsije.
Sipati ulje u sve proseke i peći na 150 stepeni.
Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.
Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv. Kasnije se može dodati ako se želi malo sočnija baklava.
Sastojci za posni čizkejk sa bundevom:
Za koru:
120g grubo mlevenih oraha,
50g mlevenog maka,
1 kašika kakao praha,
100g meda,
2 kašike kokosovog ulja,
50g posne čokolade.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više