Katajef

Katajef

Advertisement

Sastojci za katajef:

Za testo:

  • 150 g brašna,
  • 1 kašičica suvog kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 300 ml tople vode.

Za fil:

  • 100 g pečenih mlevenih oraha,
  • 40 g šećera,
  • cimet,
  • limunova i pomorandžina kora.

Za preliv:

  • 400 g šećera,
  • 200 ml vode,
  • 1 kašičica limunovog soka.

Katajef se priprema:

  1. U vangli pomešati brašno, kvasac i šećer, pa dodati vodu i žicom dobro umutiti da nema grudvica.
  2. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste, a po površini pojave mehurići.
  3. Za fil pomešati orahe, šećer i začine.
  4. Za sirup u šerpi pomešati šećer i vodu, staviti na vatru i mešati da se šećer otopi.
  5. Kad sirup proključa, smanjiti vatru i kuvati još 15 minuta.
  6. Skloniti sa vatre i dodati limunov sok.
  7. Ostaviti da se ohladi.
  8. Zagrejati teflonski tiganj na srednje jakoj vatri, pa ga blago podmazati uljem.
  9. Stavljati po dve kašike testa za svaku palačinku, testo će se samo malo razvući.
  10. Pržiti palačinke samo sa donje strane da porumene, dok će gornja strana biti skoro pržena.
  11. Ređati ih na papir za pečenje, jednu pored druge.
  12. Kad se ohlade, puniti ih sa jednom ili dve kašičice fila, preklopiti ih i pustiti ivice da se zalepe.
  13. Opet zagrejati tiganj, blago ga premazati i pržiti dobijene polumesece sa obe strane da porumene.
  14. Na pola pečenja ih okrenuti.
  15. Pržene palačinke odmah potopiti u sirup na dva tri minuta, vaditi ih i ređati na tanjir.
  16. Po želji preliti ostatkom sirupa.
  17. Služiti tople ili hladne.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Katajef
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
41star1star1star1stargray Na osnovu 13 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares