- Advertisement -
Sastojci za katajef:
Za testo:
- 150 g brašna,
- 1 kašičica suvog kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 300 ml tople vode.
Za fil:
- 100 g pečenih mlevenih oraha,
- 40 g šećera,
- cimet,
- limunova i pomorandžina kora.
Za preliv:
- 400 g šećera,
- 200 ml vode,
- 1 kašičica limunovog soka.
Katajef se priprema:
- U vangli pomešati brašno, kvasac i šećer, pa dodati vodu i žicom dobro umutiti da nema grudvica.
- Pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste, a po površini pojave mehurići.
- Za fil pomešati orahe, šećer i začine.
- Za sirup u šerpi pomešati šećer i vodu, staviti na vatru i mešati da se šećer otopi.
- Kad sirup proključa, smanjiti vatru i kuvati još 15 minuta.
- Skloniti sa vatre i dodati limunov sok.
- Ostaviti da se ohladi.
- Zagrejati teflonski tiganj na srednje jakoj vatri, pa ga blago podmazati uljem.
- Stavljati po dve kašike testa za svaku palačinku, testo će se samo malo razvući.
- Pržiti palačinke samo sa donje strane da porumene, dok će gornja strana biti skoro pržena.
- Ređati ih na papir za pečenje, jednu pored druge.
- Kad se ohlade, puniti ih sa jednom ili dve kašičice fila, preklopiti ih i pustiti ivice da se zalepe.
- Opet zagrejati tiganj, blago ga premazati i pržiti dobijene polumesece sa obe strane da porumene.
- Na pola pečenja ih okrenuti.
- Pržene palačinke odmah potopiti u sirup na dva tri minuta, vaditi ih i ređati na tanjir.
- Po želji preliti ostatkom sirupa.
- Služiti tople ili hladne.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Katajef
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -