Sastojak: limun
Posni punjeni paradajz leblebijama
Sastojci za posni punjeni paradajz leblebijama:
6 velikih paradajza,
200 g kuvanih leblebija,
1 crni luk (sitno iseckan),
1 čen belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
1 kašičica kumina,
svež peršun za dekoraciju,
so i biber po ukusu.
Posna čorba od bundeve i šargarepe
Sastojci za posnu čorbu od bundeve i šargarepe:
500 g bundeve (isečene na kocke),
3 srednje šargarepe (isečene na kolutove),
1 veći crni luk (sitno iseckan),
2 čena belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
1 l povrćnog bujona,
1 kašičica đumbira u prahu (opciono),
so i biber po ukusu,
1 kašika limunovog soka,
svež peršun za dekoraciju.
Posni pečeni šampinjoni sa belim lukom
Sastojci za posne pečene šampinjone sa belim lukom:
500 g šampinjona,
3 čena belog luka, sitno seckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašičica sušenog timijana ili origana,
sok od pola limuna,
svež peršun za dekoraciju.
Posna čorba od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu čorbu od paradajza i spanaća:
400 g svežih paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza),
100 g svežeg spanaća,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 šargarepa, rendana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 l povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
1 kašičica origana ili bosiljka,
sok od pola limuna.
Posna salata od avokada i pečenih paprika
Sastojci za posnu salatu od avokada i pečenih paprika:
2 zrela avokada,
4 pečene crvene paprike (možete koristiti i iz teglice),
1 mali crveni luk, sitno iseckan,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
sok od 1 limuna,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika svežeg peršuna ili korijandera, iseckanog.
Posno varivo od sočiva i spanaća
Sastojci za posno varivo od sočiva i spanaća:
1 šolja crvenog ili zelenog sočiva,
200 g svežeg spanaća,
1 crvena lukovica, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 šargarepe, iseckane na kolutove,
1 krompir, iseckan na kockice,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica kima,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu.
Posni falafel sa salatom od kelja
Sastojci za posni falafel sa salatom od kelja:
1 konzerva leblebija (400 g), oceđene i isprane,
1 mala crvena lukovica, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike svežeg peršuna, iseckanog,
1 kašika brašna,
1 kašika limunovog soka,
1 kašika kima u prahu,
1 kašika korijandera u prahu,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje.
Za salatu od kelja:
1 veća glavica kelja, iseckana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
pstohvat soli.
Posne grilovane špargle sa tahini sosom
Sastojci za posne grilovane špargle sa tahini sosom:
1 veza špargli,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika limunovog soka.
Za tahini sos:
3 kašike tahinija,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
2 kašike limunovog soka,
2-3 kašike vode (za razblaživanje),
prstohvat soli,
prstohvat mlevenog kima (po želji).
Posna kinoa sa bundevom i keljom
Sastojci za posnu kinou sa bundevom i keljom:
1 šolja kinoe,
300 g bundeve, isečene na kockice,
150 g kelja, sitno naseckanog,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
1/2 kašičice mlevenog kumina,
1/2 kašičice mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna,
2 šolje povrćnog bujona.
Posni pire od šargarepe i batata
Sastojci za posni pire od šargarepe i batata:
2 srednja batata,
3 velike šargarepe,
2 kašike maslinovog ulja,
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna (opciono).