Neven

471
- Advertisement -

Neven

Drugi nazivi: Bilek, bileć, ognjac, zimorod, žutelj
Latinski naziv: Calendula officinalis
Naziv na engleskom jeziku: Calendula

Opis biljke:

Neven je jednogodišnja, uspravna biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su sedeći, duguljasti i nasuprotni. Cela je stabljika prožeta pustenastim dlakama. Cvetna glavica žute je, tamnožute ili narandžaste boje. Bere se cvet, koji je žute do narandžaste boje, i to celu godinu. Biljka je baktericidna, i služi kao antibiotik, upotrebljava se za unutrašnje i spoljno lečenje raznih bolesti i stanja. Za spoljnu upotrebu, koristi se za gnojne rane i posekotine, pomaže u lečenju psorijaze, kod impetiga, čireva, opekotina, promrzlina, upale vena itd.

Stanište:

Kao omiljeno cveće sadi se po vrtovima i vinogradima, a divljeg ima nešto na livadama oko naselja.

Lekoviti deo biljke:

Za vreme cvatnje skupljaju se listovi, a cvetne glavice dok se još nisu rascvetale. Listovi i cvetovi neugodna su mirisa. Upotrebljava se cvet, redje vrhovi biljke sa cvetovima. Treba brati jarkonarandžaste, debele cvetove, a ne blede i tanke. Moraju se brzo sušiti na promaji, da bi sačuvali prirodnu boju. Latice imaju najveću vrednost.

Lekovito delovanje:

Neven se koristi u lečenju zatvora, žutice, bolesti želuca i creva, a naročito čireva u želucu i crevima. Od svežih listova i cvetova, domaće svinjske masti i voska priprema se nevenova mast koja se veoma uspešno koristi u lečenju rana, otečenih žlezda, krasta i osipa, kostobolje.

Mast od nevena (recept):

1 šoljica sveže iscedjenog soka od lišća i cveta nevena, 2 šoljice nesoljene svinjske masti (domaće) i pola šoljice voska mešaju se na vatri dok se sve ne spoji. Ta mast koristiti i u slučaju otečenih žlezda (posavetovati se sa lekarom), čireva i rana koje teško zarastaju. Preporuka je da se uz to popije i 1 šoljica čaja od lišća i cveta, dnevno. Ubrzo nakon što mast od nevena namažemo na rane, opazićemo kako poboljšava zaceljivanje. Važno i dobro svojstvo te masti je da ne nadražuje.

Količina koja se primenjuje kod upotrebe masti: na platnenu krpu namaže se sloj debljine milimetar, krpa se stavi na ranu ili čir, pokrije sa malo vate i sve to učvrsti zavojem, a na manjim mestima i flasterom.

Tinktura nevena (recept):

Tinktura se pravi od 20 delova cveta potopljenih u 100 delova 70% alkohola. (1:20). Ostavi se da stoji dobro zatvoreno 10 dana, zatim procedi i ostavi u dobro začepljenoj boci. Tinktura nevena smiruje upale kože i zubnog mesa. Angina i upaljene desni ispiraju se sa uspehom prelivom od nevena. Preliv se priprema tako da se jedna čajna kašikica usitnjenih cvetova nevena prelije kipućom vodom i ostavi 15 minuta da stoji. Njime se ispiraju usta i grlo.

Čaj protiv ćelavljenja i sprečavanja opadanja kose:

20 g sitno izrezanog korena podbela (Tussilago farfara), 10 g suvih cvetova nevena, sve to prelije se jednom litrom kipuće vode , ostavi da vri 10 – 15 minuta, a zatim se još i doda samo malo preliva od nevena i procedi. Tim se toplim čajem nedeljno dvaput istrlja glava.

Čaj za ublažavanje PMS-a

Dva cveta nevena prelijte sa dva decilitra vrele vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite čaj i pijte ga tri puta dnevno posle jela.

Tinktura nevena za lepu kožu

Cvetove nevena prelijte alkoholom ili maslinovim uljem u razmeri 1:5. Dakle, na 10 g nevena ide 50 g ulja ili alkohola. Čuvajte tinkturu nevena na toplom mestu tri nedelje, procedite i svakodnevno mažite problematična
mesta. Tinktura od ulja primjenjuje se za dekubitus, a alkoholna za upale.

Čaj od nevena za izbacivanje tečnosti

Izmešajte iste količine nevena, zove, lipe, crnog sleza i lavande. Dve kašičice mešavine prelijte sa dve šolje vrele vode, pustite da odstoji pet minuta, procedite i pijte dva puta dnevno.

Nevenova mast za rane

U šerpi, na toploj ringli, izmešajte šoljicu sveže isceđenog soka od lišća i cveta nevena sa dve šoljice nesoljene domaće masti koju ste prethodno isprali devet puta. Kada se prohladi i stisne, stavite mast na platnenu krpu, namažite ranu ili čir, pokrije s malo vate i sve učvrstite zavojem ili flasterom.

Osnovni podaci:
Neven
Naziv članka:
Neven
Opis:
Neven je jednogodišnja, uspravna biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm
Autor:
- Advertisement -