Nana

293
- Advertisement -

Nana

Drugi nazivi: Crna nana, ljuta nana, metva, metvica, paprena metva, paprena nana
Latinski naziv: Mentha piperita

- Advertisement -

Opis biljke:

Nana ili metvica je trajna zeljasta biljka, a raste kao divlja i pitoma, jer se uzgaja i u vrtovima. Nana ima uspravnu četvrtastu, granatu i dlakavu stabljiku s nasuprotnim – dlakavim unakrsnim, jajasto-šiljastim, na krajevima pilastim – listovima. Odozdo je sjajne i tamnozelene boje, a s gornje strane svetlozelene boje.

Stanište:

Divlja nana ili metvica raste na vlažnim mestima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koriste listovi i cela biljka.

Lekovito delovanje:

Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris koji osvežava, zbog čega se upotrebljava i protiv gadjenja i povraćanja.

Domaći sirup od nane – Recept

Rastvor ulja u alkoholu koristi se spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi. Nana se koristi za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, glavobolju, zujanje u ušima, histeriju i hipohondriju, groznicu, slabost i nožno znojenje. Otklanja gasove, nadutost, podrigivanje, povraćanje, grčeve u želucu i materici, pospešuje krvotok, leči prehladu, promuklost i kašalj.

Destilacijom nane se proizvodi eterično ulje koje ima višestruku upotrebnu vrednost u lečenju raznih bolesti.

Osnovni podaci:
Nana
Naziv članka:
Nana
Opis:
Nana ili metvica je trajna zeljasta biljka, a raste kao divlja i pitoma, jer se uzgaja i u vrtovima. Nana ima uspravnu četvrtastu, granatu i dlakavu stabljiku
Autor:
- Advertisement -