Posni grilijaš valjčići se pripremaju na sledeći način:
Na blagoj vatri lagano karamelizovati 300 g šećera pa dodati 150 g sitno seckanih oraha i 60 g margarina.
Potom dok je još toplo preručiti smesu na papir i razvući tankom oklagijom na debljinu od 5 mm, a zatim razvučenu smesu prebaciti (obaviti) oko oklagije.
Kad se smesa na oklagiji ohladi i stegne, oklagiju izvući te iseckati na komade (valjke) veličine 15 mm.
Za nadev ušpinovati 150 g šećera sa malo vode i dodati 200 g mlevenih oraha i 40 g margarina.
Puniti isečene valjke nadevom, a odozgo ukrasiti fondanom.
Recept poslala Ana Nikolić *slika ne predstavlja originalni recept, samo ilustraciju
Sastojci za posnu salatu od šargarepe sa peršunom i pinjolima:
oko 500g šargarepe (4-5 srednjih),
1 velika crvena paprika,
1/2 ili cela ljuta papričica,
sveži peršun (oko 45-50g listića),
oko 20g pinjola ili badema ili semenki.
Za preliv:
4 supene kašike maslinovog ulja,
1.5-2 kašike jabukovog ili belog vinskog sirća,
so, biber,
začini po želji.