Imela

636
- Advertisement -

Imela

Drugi nazivi: Amelje, veska, visk, višće, lepak, mela, melina, melje, omela, omelj, himela, hmelina, hrastova imela
Latinski naziv: Viscum album
Naziv na engleskom jeziku: Mistletoe

Opis biljke:

Mali, vrlo razgranat, uvek zelen grmić, visok do 1 m, koji kao polu parazit živi na raznom belogoričnom i crnogoričnom drveću. Iz starih narodnih naziva može se zaključiti da je ova poluparazitska biljka od davnina smatrana za lekovitu, a nekada su joj pripisivali i čarobne moći. Druidi, keltski sveštenici, poštovali su je kao sveisceljujuću biljku. Oni bi za vreme svečanog rituala sekli imelu zlatnim srpom i kasnije koristili je kao lek protiv različitih bolesti. U starim tekstovima navodi se kao lek protiv epilepsije, a to joj priznaju i kasniji autori.

Danas se preporučuje protiv histeričnih napada. Stabljika je zeleno-žućkasta, drvenasta, obla i dihotomski se grana. Listovi su debeli, kožasti, zeleno-žućkasti, sedeći, po obodu celi i imaju 3-5 nerava. Ima odvojene muške i ženske cvetove. Plod je bela, okrugla, sočna, prozirna bobica puna lepljive mase.

Cveta od marta do maja, a plodi od avgusta do novembra. Od početka oktobra do kraja decembra beru se i suše listovi i tanje drške. Sledeći period branja je od marta do aprila. Ovo napominjemo jer u ostalim mesecima biljka nema lekovito svojstvo. Najbolja je imela s topole, ali i s bora ili voćnih stabala. Plod imele je otrovan dok su drška i list lekoviti.

Lekoviti deo biljke:

Primećeno je da hemijski sastav i lekovitost zavise i od drveta domaćina na kome imela živi. Tako i hipotensivna svojstva nisu ista: najjača su u imele sa kruške, manje s jabuke, a još manje sa oskoruše.

Lekovito delovanje:

Imela dobro deluje protiv visokog krvnog pritiska i arterioskleroze, ali je jakog i neujednačenog fiziološkog dejstva. Imela se daje u obliku raznih preparata, sama ili u zajednici sa drugim lekovima sličnog dejstva (sinergisti).

Čaj od imele:

Jednu vrhom punu kašičicu imele na 1/4 l hladne vode potopiti preko cele noći, a pre uzimanja malo podgrejati.

Imela pospešuje rad čitavog limfnog sistema u organizmu te zato pomaže razmenu materija u njemu.

Upražnjavanjem kure od imele oboleli od dijabetesa mogu se osloboditi svoje bolesti. Kod poremećaja hormonalnog sistema takođe je vrlo efikasna. Bolesnici s hroničnim poremećajem metabolizma trebalo bi da uzimaju čaj od imele svakodnevno u toku šest meseci. Deluje preventivno kod skleroze i šloga; ako osoba to nije učinila, pa do udara ipak dođe, treba prvih šest nedelja posle toga piti po tri šolje, sledeće tri nedelje dve, a naredne nedelje po jednu šolju na dan, i to pola šolje pre, a pola šolje posle jela.

Ako hladan čaj ušmrčemo u nos, zaustavlja se krvarenje nosa. Imela se smatra najboljim sredstvom za srčane tegobe i tegobe u krvotoku. U ovom pogledu pokazala se izvanredno. Ona sadrži sastojke koji regulišu krvni pritisak; kao i glog, imela sniženi krvni pritisak povišuje, a povišen snižava. Tako se premoreno srce odmara, a prestaju sve nuspojave kod nenormalnog pritiska – valunzi, zujanje u ušima, vrtoglavica, smetnje s vidom…

Dnevno uzimanje tri šolje čaja od imele koju smo potopili u hladnu vodu leči sve bolesti srca, krvotoka i pritiska od kojih toliko pati savremeni čovek.

Za žene je imela takode višestruku korisna jer regulisan krvotok zaustavljanja i menstrualne tegobe, naročito kod jakog krvarenja, kao i posle porođaja. Tegobe vezane za klimaks, aritmija, lupanje srca, valunzi, strah, gušenje, prolaze od imele.

Sveži sok od imele (od lista i drške, prethodno opranih) pije se protiv steriliteta, i to po 25 kapi pre doručka na gladno srce ili pre spavanja.

Osnovni podaci:
Imela
Naziv članka:
Imela
Opis:
Mali, vrlo razgranat, uvek zelen grmić, visok do 1 m, koji kao polu parazit živi na raznom belogoričnom i crnogoričnom drveću
Autor:
- Advertisement -