Dren

568
- Advertisement -

Dren

Drugi nazivi: Drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, drijen, drijenak, drinika, drin, drinovina, drnjulic, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi drijen, crveni drijenak
Latinski naziv: Cornus mas

Opis biljke:

Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkastosmedje i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvetovi su žuti. Javljaju se rano, pre listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četvoroclani. Cveta u februaru i martu. Žutim cvetom okićene krošnje drena ukrase prirodu u to vreme.

Stanište:

Raste svuda, a najviše po suvim, sunčanim, kamenitim stranama svetlih listopadnih šuma zajedno s drugim grmljem i šibljem.

Lekoviti deo biljke:

Uzgaja se i u vrtovima i parkovima zbog lepih žutih cvetova i jestivih plodova, korisno je gajiti ga u blizini pčelinjaka. Najbolje uspeva na krečnjačkim toplim i suvim staništima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem.

Lekovito delovanje:

Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno deluju na sluznicu creva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao vrlo prijatan lek za lečenje proliva i drugih oboljenja organa za varenje. Sličnog je dejstva i kora. Slatko, kompot, džem od drenjina i pogotovo sok od zrelih drenjina su jedna od najprijatnijih poslastica, a istovremeno su i lek koji svako rado uzima. Velika je šteta što se kod nas drenjine jako malo koriste.

Osnovni podaci:
Dren
Naziv članka:
Dren
Opis:
Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom.
Autor:
- Advertisement -